Flere nyheder

 
Litteratur
Fodfejl

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Fodfejl
Tor. 16. dec. 2004

"Fodfejl" er en vedkommende og velskrevet bog om den politiske situation under den kolde krig, ikke mindst den periode i dansk politik som går under navnet "fodnoteperioden". Uffe Ellemann-Jensen har et levende sprog og er ikke bange for at give udtryk om hvad han mener. Dette giver en spændende læseoplevelse, uanset om man er enig i hans synspunkter eller ej. Uffe Ellemann-Jensen giver selv udtryk for, at han på ingen måde har forsøgt at skrive en objektiv bog. Dette er sandheden som han ser den, men han påstår ikke, at det er hele sandheden.

Socialdemokratiet får nogle drøje hug med på vejen for deres rolle i fodnotepolitikken, hvor det er Uffe Ellemann-Jensens opfattelse, at de gjorde alt for at lægge hindringer i vejen for regeringen i frustration over, at de ikke selv sad i regering. I flere tilfælde optrådte socialdemokratiet ligefrem uansvarligt og løb fra løfter, de havde afgivet, mens de selv var ved magten. Uffe Ellemann-Jensen har senere stødt på en holdning fra socialdemokratiets støtter om at regeringen jo bare kunne være gået af, i stedet for at lave fodnoter, for socialdemokratiet ville ikke kunne optræde ligeså uansvarligt ved magten, som de gjorde i oppositionen. Denne holdning mener forfatteren er direkte fræk, for den bygger på en forestilling om socialdemokratiets grundlovssikrede ret til at sidde i regeringen og en holdning om, at et parti kun behøver optræde ansvarligt når det er ved magten.

Der bliver også langet ud efter mediernes rolle, hvor Uffe Ellemann-Jensen mener, at journalisterne ofte var meget mere kritiske overfor USA end Sovjetunionen. Det er også hans oplevelse at journalisterne var meget mere ivrige efter at gå efter historier, hvor vesten havde lavet fejl og publicerede ofte historier, der vidste sig ikke at have noget på sig, mens historier, som involverede Sovjetunionen, blev liggende som uinteressante.

Fodfejl giver et godt indblik i det politiske spil under den kolde krig, som også er spændende for den unge læser, som ikke ved så meget om, hvad den kolde krig overhovedet var. Der er en tydelig vinkel på teksten og forfatteren lægger bestemt ikke skjul på sine egne meninger, og det er forfriskende at læse en bog af en, der har taget stilling.

Fodfejl er en sikker vinder under juletræet i 2004.

Køb eller bestil bogen hos bog&idé

Uffe Ellemann-Jensen: Fodfejl
Forlag: Gyldendal
Sider: 380
Udgivelsesdato: 11.11.2004
ISBN:87-02-03035-7