Flere nyheder

 
Litteratur
Kineserne syr med lang tråd

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kineserne syr med lang tråd
Man. 20. dec. 2004

Troels Kløvedal har siden sin barndom drømt om at sejle til Kina, men på grund af Kinas historie, som Troels Kløvedal gør meget ud af at beskrive i sin bog, er det praktisk talt umuligt for et fremmed skib at sejle ind på Kinas floder. Troels Kløvedal må vente en del år og trække i mange tråde, før det endelig lykkes ham at få alle de nødvendige tilladelser og tilsagn til at foretage en rejse op ad Yangtzefloden med Nordkaperen. Denne bog er dels en beskrivelse af turen, men også en indførsel i kinesisk mentalitet og historie.

Bogens titel: "Kineserne syr med lang tråd", henfører til kinesernes gode hukommelse om hvad der tidligere er sket med dem, når fremmede skibe er sejlet op af deres floder, og den nærmere begrundelse for at Troels Kløvedal måtte rende på så mange døre for at få lov at sejle Nordkaperen ind i Kina.

Bogen er fyldt med fantastiske billeder og illustrationer, så det er en stor fornøjelse bare at bladre igennem bogen og se på billederne. Troels Kløvedal er endvidere dygtig til at skrive, så læseren bliver fanget og ivrigt bladrer videre for at læse mere om de fantastiske scenarier og hændelser som oprulles i bogen.

Da bogen handler om et togt op ad Yangtze kan man måske godt undre sig lidt over den måde, forfatteren har prioriteret sit stof på. Der er forholdsvis meget mere tekst om alle de indledende øvelser og baggrundsviden om Kina og kinesernes historie, filosofi og værdier, end der er tekst om, hvad der så sker på turen. Alt i alt er det en fremragende bog, men hvis læseren savner noget mere fra turen, er det måske nødvendigt at supplere med at se den dokumentarfilm, som blev lavet om turen.

Kineserne syr med lang tråd er en spændende og grundig indføring i dansk-kinesisk søfartshistorie og Kinas historie i det hele taget mere end det er en decideret rejsebog. Den er skrevet i et levende sprog og man fornemmer en god humoristisk indstilling til livet fra Troels Kløvedals side. Pas på, man får selv lyst til at tage af sted.

Troels Kløvedal: Kineserne syr med lang tråd
Forlag: Gyldendal
Sider: 464
Udgivelsesdato: 03.11.2004
ISBN:87-02-03406-9