Flere nyheder

 
Teater
Porgy and Bess

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Porgy and Bess
Tir. 11. jan. 2005

"Porgy og Bess" betegnes populært som en folkeopera, idet musikken og det kunstneriske udtryk er lettere og mere musical-agtig end de gængse klassiske operaer. Ensemblet fra New York Harlem Theatre levere en pragtpræstation af format i denne forestilling, som turnere i Danmark frem til den 15. januar, hvorefter forestillingen fortsætter i resten af Europa.

Operaen synges på engelsk med temmelig meget accent, for at illustrere at det er negre, der synger. På trods af det engelske, kan teksten derfor være meget svær at forstå, men de medvirkende er ud over deres åbenlyse sangtalent også dygtige skuespillere, så man er på intet tidspunkt i tvivl om, hvad det er, der foregår på scenen.

Sceneopsætningen er helt fantastisk, lyssætningen ligeså, og når alle de medvirkende er på scenen, virker forestillingen uhyre overdådig. Samtlige medvirkende virker, som om de er født til deres roller, så godt formår de at portrættere deres roller. Forestillingen inkluderer nogle fantastiske sange, som efterhånden er lige så kendte som sangene i de mest kendte musicals, og det siger noget for en opera.

Det drejer sig om sangene "Summertime", I got plenty O'nottin" og "It ain't necessarily so" Med sidst nævnte sang havde Sportin' Life, som synger den, et kiks med stemmen, for det var ikke muligt at høre hvad han sang over musikken, og det var temmelig ærgerligt. Dette stemmeproblem gik i øvrigt igen gennem hele stykket, muligvis fordi amerikanske sangere ikke er vandt til at have orkestret placeret foran scenen, men de øvrige medvirkende klarede det nu fint.

Det er muligt, at der er en myte om, at hvide mennesker ikke kan genkende sorte, men vi var alligevel flere der undrede os over, at folk som var døde pludseligt stod på scenen igen, i det samme tøj, som de døde i, og sang med som om intet var hændt!

Porgy og Bess er en fantastisk opsætning man ikke skal snyde sig selv for.

Forestillingen spiller på Musikhuset Århus den 10-11 januar. Derefter kan den ses i Musikteatret Vejle den 13. januar, Værket i Randers den 14. januar og Herning kongrescenter den 15. januar. Se spilletider.

Af: George Gershwin, DuBose & Dorothy Heyward og Ira Gershwin