Flere nyheder

 
Teater
Pudemanden

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Pudemanden
Man. 24. jan. 2005

Den 21. januar var der Danmarkspremiere på stykket "Pudemanden", som er præmieret som bedste nye stykke i London 2003/04. Stykket får skudsmålet som den sygeste, sørgeligste og sjoveste forestilling, og er man til de lidt mere skæve stykker, som har det hele, er det bestemt en forestilling der skal ses.

Som publikum kan man ikke undgå at gå fra stykket med et hoved, der summer af indtryk og ubesvarede spørgsmål.

Til nøglerollerne er valgt nogle afsindigt dygtige skuespillere som alle gør det godt. Klaus Tange i rollen som politimanden Ariel, er som altid god i rollen som dumt svin. I rollen som Ariel får han mulighed for at spille en lidt bredere rolle, idet politimanden går fra at være sadistisk til at være forstående, og Klaus Tange klarer hele dette spektrum til ug med kryds og slange.

Den anden betjent, Tupolski, spilles af Kim Veisgaard, som derved prøver kræfter med en lidt mere seriøs rolle, end man normalt ser ham i. Han klarer det flot og formår samtidig at bibeholde humoren i sin rolle. Forfatteren Katurian spilles af Nicolaj Kopernicus, som virker naturlig og tilpas i sin rolle, Katurians broder, Michal, med indlæringsvanskeligheder og andre problemer spilles fremragende af Henrik Nóel Olesen, som portrætterer en sød, elskelig, noget langsom dreng, som dog taler umanerligt pænt og tydeligt.

Handlingen i stykket er noget svær at forklare, men helt kort hives en forfatter ind til afhøring fordi der er blevet udført nogle bestialske mord, hvor forfatterens historier er brugt som drejebøger. Da historierne aldrig er blevet trykt, mener politiet, at morderen enten er forfatteren eller forfatterens bror.

Stykket kan forstås og fortolkes på mange forskellige måder. Det handler om forfatterens ansvar for sit værk, forholdet mellem de to brødre Katurian og Michal og voksne menneskers behandling af børn. Publikum står tilbage med en lang række spørgsmål: Hvordan ved vi, at noget er sandt, bare fordi vi har fået det fortalt? Er der en mening med alle de grimme ting, der sker os gennem livet? Hvis man ved, ens liv bliver frygteligt, er det så rimeligt at begå selvmord? Intet menneske er en ø, og dit liv vil have indflydelse på andres, en indflydelse man fjerner, hvis man begår selvmord!

Pudemanden spiller på Århus teater, Studio scenen fra 21/1 til 19/2. Se spilletider.

Fotograf Jan Jul