Flere nyheder

 
Teater
De onde

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
De onde
Tir. 8. feb. 2005

- Præsenteret af Odsherred Teater & Svalegangen

Forestillingen kan ikke undgå at være uhyggelig og ligefrem klam. Efter afslutningen har man næsten ikke lyst til at klappe af skuespillerne, fordi man føler sig så syg indvendigt, at man bare har brug for at komme ud så hurtigt som muligt.

De onde er en lidt skæv forestilling hvor skuespillerne fortæller og udspiller en af de mest makabre kriminalhistorier i nyere tid, iført pænt selskabstøj, omgivet af tavse tilskuere, som ser til fra væggene omkring scenen. I forestillingen stilles det siden anden verdenskrig lettere fortærskede spørgsmål: Hvem er de onde? Er det dem, der så til uden at gøre noget? Er det dem, der slog ihjel? Er det forældrene, der opdrog morderne? Etc.

Forestillingen udspilles af fire dygtige skuespillere: Mei Oulund, Mikkel Bay Mortensen, Peter Khouri og Mikkel Vadsholt. Især de to Mikkel'er imponerer med deres hurtige skift mellem at spille voksne mennesker og 10-årige børn. Alt lige fra børnenes kropssprog til måden de taler på er yderst overbevisende.

I omtalen af forestillingen, som tager udgangspunkt i sagen om de to 10-årige drenge, som slog en 2-årig ihjel og efterlod ham på en øde jernbanestrækning, står der at man vil forsøge at besvare spørgsmålet "hvorfor", i stedet for "hvor" og "hvordan", som er spørgsmålene, politiet har arbejdet med.

I forestillingen bliver der bare aldrig svaret på, hvorfor det skete; måske fordi det er så meningsløst og forfærdeligt, når børn slår andre børn ihjel, at nogen tilfredsstillende forklaring aldrig kan gives. I stedet forsøger skuespillerne at fremstille hændelsesforløbet, dels gennem politiforhørene og dels ved at børnenes forældre fortæller små sekvenser af børnenes baggrundshistorier.

Der er mange ting, man kan undre sig over i forestillingen, hvorfor er skuespillerne iført festtøj? Det er bestemt ikke en festlig forestilling. Hvorfor høre man en masse om Roberts familie, men overhovedet ingenting om Johns? Hvad var drengenes forklaring på det, de havde gjort? Hvis de havde nogen. Generelt får man ikke mere information ud af forestillingen end de udsendelser, der har været sendt i fjernsynet om sagen, og hvad skal man så med forestillingen?

Forestillingen De Onde turnerer rundt i landet og kan opleves på:

Horsens Ny teater den 8/2 kl. 19.30
Odsherred teater den 9/2 kl. 19.30
Næstved, Ny ridehus den 10/2 kl. 20.00
Slagelse teater den 11/2 kl. 19.30
Holbæk Egnsteater den 17/2 kl. 20.00
Svalegangen, Århus den 22/2-12/3
Herning Kongrescenter den 15/3 kl. 19.30
Torvehallerne i Vejle den 16/3 kl. 19.30
Marstal skole den 17/3 kl. 19.30

Se spilletider.