Flere nyheder

 
Klassisk musik
Aida i Århus

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Aida i Århus
Tor. 10. mar. 2005

- Opført af den ukrainske statsopera

"Aida" bliver opført i Musikhuset Aarhus uden tekstning, så det tilrådes kraftigt at møde op en time før forestillingens start og deltage i introduktion og gennemgang af forestillingen på Musikhusets anden sal, da det i høj grad kan lette forståelsen for, hvad der foregår på scenen.

Efter en fremragende gennemgang, kan man så læne sig tilbage og blot nyde handlingen og musikken ikke mindst triumfmarchen som orkestret, ledet af Anatoli Mokrenko, klarer virkelig flot..

Historien Aida foregår i Egypten under Faraotiden og der er gjort meget for at bibeholde den egyptiske stemning i forestillingen, både gennem kostumerne og måden, folkene bevæger sig på. Man kan mene, at det er lidt for overdramatiseret, men som publikum er det ikke svært at komme ind i stemningen og drømme sig 3-4000 år tilbage i tiden.

Samtlige sangere synger fremragende, samtidig med at deres skuespil virker overbevisende. Dette er så meget mere imponerende, hvis man har set andre østeuropæiske opsætninger, hvor der generelt lægges mest vægt på sangen i forhold til skuespillet. Især Aida karakteren som er dobbeltbesat af Swetlana Dobrorawowa og Elana Klein synges så bemærkelsesværdigt godt, at det bliver klart, at sangeren er i en klasse for sig selv, selv om Amneris, spillet af Ljudmila Jurtscenko og Tatjana Piminowa og Radames, spillet af Alexander Wostrjakow og Alexander Guretz også synges aldeles fremragende.

Kulisserne er forholdsvis spartanske og består stort set kun af bagtæpper, som trækkes op og ned. Det fungerer egentlig fint bortset fra et gyngende bagtæppe, som skulle illuderede at personerne befinder sig i Vulkantemplet. I sidste akt er man endvidere gået bort fra Verdis idé om at akten skulle foregå i to etager, så man får fornemmelsen af at Radames og Aida bliver levende begravet under Vulkantemplet. I stedet er der blot et tæppe, der falder ned, hvorefter publikum så selv skal være klar over, at handlingen er flyttet ned under templet, hvilket måske kan være lidt vanskeligt hvis man ikke er 100 pct. inde i handlingen.

Aida opføres på Musikhuset Aarhus den 8. og 9. marts.