Flere nyheder

 
Litteratur
Tigerens Kløer

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Tigerens Kløer
Tor. 28. apr. 2005

"Tigerens Kløer" er en udmærket spændingsroman fra Tom Clancys hånd. Den bærer lidt præg af at ride på succesen om Tom Clancys sædvanlige hovedperson Jack Ryan. Denne er nu blevet for gammel til det hektiske liv som agent, og Jack Ryans søn, Jack Ryan junior indtager nu rollen som hovedperson flankeret af sine fætre Brian og Domenic Caruso.

Plottet er godt skruet sammen et langt stykke hen ad vejen, men der er en del opbygning i bogen, så det er ikke ren action hele vejen igennem. I bogen ankommer 16 terrorister til USA, hvor de går ind i fire forskellige indkøbscentre og begynder at skyde på de folk, der tilfældigvis befinder sig der. I den forbindelse er Tom Clancys beskrivelse af terroristerne og deres holdninger meget amerikanske og fordomsfulde. F.eks. er der en, der tænker, at han vil skyde de kvinder, der befinder sig i Victorias Secrets butikken, fordi de må være en flok ludere, og ved at skyde dem bliver de måske nogle af de jomfruer, der skal møde ham i paradis. I de hele taget fremstilles flere af terroristerne som dybt dobbeltmoralske, hvilket man rent logisk må betvivle, da de mennesker, som udfører selvmordsangreb, normalt er stærkt troende mennesker, som tror fuldt og fast på det legale i deres aktion.

Ud over at bogen halter lidt ved personbeskrivelsen af terroristerne, hvilket Tom Clancy i øvrigt forsøger at rette op på ved at lade Jack Ryan junior "opdage", at der ikke står noget om at udøve terror i koranen, så er det en god og spændende bog, som er en smule langsom om at komme i gang, og som stiller spørgsmålstegn ved det moralsk korrekte ved at bruge terroristernes egne metoder til at få ram på dem selv. Man kan også undre sig over, at bogen slutter, hvor de tre drenge netop har fået ram på en, der er lidt højere oppe i hierarkiet, men stadig ikke har fat i bagmanden. Tom Clancy plejer ellers ikke sådan at lade historien hænge på den måde, men det er måske for at have et udgangspunkt for den næste bog.

Tigerens Kløer kunne godt have fået en ekstra korrekturlæsning, da der ofte mangler ord i sætningerne, og folk skifter navne fra det øverste til det nederste på en side.

Tom Clancy: Tigerens Kløer
Forlag: Aschehoug
Sider: 459
Udgivelsesdato: 29.03.2005
ISBN: 87-15-11091-5