Flere nyheder

 
Litteratur
Gyldendals bog om engle

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Gyldendals bog om engle
Tir. 14. jun. 2005

"Gyldendals bog om engle" er en kronologisk gennemgang af engleforekomster i bibelen, koranen, kunsten, teaterstykker mm. Forfatteren Charlotte Christensen er mag.art. i kunsthistorie og fokus er derfor naturligt lagt på engleforekomster i kunsten, selvom der tages udgangspunkt i bibelen, hvor forfatteren dog ikke er tilstrækkeligt fagligt velfunderet til at sætte engleforkomsterne i et religiøst perspektiv og give kritik af de udvalgte passager i bibelen. Dette er dog den eneste kritik, bogen får, idet afsnittene om engle i kunsten er så informative, spændende og læsevenlige, at det trækker manglerne i første del af bogen med op.

Bogen er rigt illustreret med flotte billeder, hvor det er tydeligt, at forfatteren har lagt stor energi i og vægt på fremskaffelsen af disse illustrationer, som hun tydeligvis har været langt omkring efter. I første del af bogen, som handler om englene i bibelen, mangler man som sagt en lidt mere teologisk vinkel på teksten, men i sidste halvdel af bogen, hvor det handler om billeddannelsen i forhold til bibelen og i det hele taget brugen af engle i kunsten, fornemmer man, at forfatteren er på hjemmebane, og hvis læseren ikke allerede har læst Dantes Guddommelige komedie og Miltons Det tabte paradis, så får man lyst til at gøre det efter at have læst alle forfatterens henvisninger til netop disse værker.

I slutningen af bogen fortæller forfatteren om moderne brug af engle i feks. musik og film. Elvis Presley sang om en kvinde, som både kunne gå og tale som en engel, og de fleste har ved set John Travolta i rollen som afdanket, rygende engel i filmen Michael.

Som et tillæg til bogen er der en engle-ABC, hvor fremmedord i forbindelse med engle er forklaret lige fra "Abaddon", som har lidt forskellige betydninger lige fra "ødelæggelse" til "dødsriget" til "Ærkeengle", som er en bestemt orden af engle som der alt efter skriftsted findes 4 eller 7 af.

Charlotte Christensen: Gyldendals bog om engle
Forlag: Gyldendal
Sider: 285
Udgivelsesdato: 26.05.2005
ISBN: 87-02-02007-6