Flere nyheder

 
Litteratur
Moderne Kunst

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Moderne Kunst
Ons. 7. sep. 2005
- Fra 1945 til i dag.

Vi er flere, der gerne så mysteriet om den moderne kunst opklaret. Derfor er franskmanden Lionel Richards bog "Moderne Kunst - fra 1945 til i dag" også kærkommen læsning. Dog lader den tilbage at ønske mere indføring og forklaring end egentlig opremsning og gennemgang.

De seneste 50 års kunst er et stort, sort hul for mange. Bevares, Lichtenstein, Hopper og Kandinsky er blevet hyppige gæster i soveværelset på linje med Monets åkander, men begreber som op art (ikke at forveksle med den let genkendelige pop art...) og neo-geo er uhørte i ordets mest bogstavelige forstand.

Det forsøger Lionel Richard at rette op på med sin bog Moderne Kunst - fra 1945 til i dag. Et gennemillustreret værk med flotte reproduktioner, der har til formål at afdække samtidens mysterier. Og hvor ville det have været forfriskende med en sådan opklaring. Forfatteren selv oplyser, at bogens genre er en hybrid - hverken leksikon, billedbog eller bevidst kunsthistorie, men en hybrid. Javel ja. Desværre mangler flere af de nordiske samtidige; f.eks. Eliasson og Tal R, ligesom der er en overrepræsentation af forfatterens ligesindede. En sjettedel af de omtalte kunstnere er således af fransk/belgisk/canadisk oprindelse, hvilket får 'det objektive værk' - endda en hybrid, der skulle lugte lidt af leksikon - til at fremstå som fransk kulturimperialisme.

Trods disse alvorlige hakker i kalechen er Moderne Kunst - fra 1945 til i dag en udmærket gennemgang af de vigtigste tendenser. Og fordi der på nuværende tidspunkt i historien kun kan være gætværk om, hvem de langtidsholdbare kunstnere bliver, er det sjovt at gætte med og byde ind med egne favoritter. Damien Hirst, for eksempel.. eller David Salle.. eller Cindy Sherman.. eller..

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Lionel Richard: Moderne Kunst - fra 1945 til i dag
Oversat fra fransk af Peter Borum
Forlag: Aschehoug
Sider: 256
Udgivelsesdato: 17.08.2005
ISBN 87-11-23171-8