Flere nyheder

 
Diverse
Dage uden tal

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Dage uden tal
Tor. 8. sep. 2005

Kriminalforfatteren Goddards nyeste bog på dansk, "Dage uden tal", starter lovende og er på mange måder en gedigen krimi af den engelske slags, men for mange sidespor gør i sidste ende historien for kompliceret. Goddard bevæger sig over i det grænseland mellem historieskrivning og mystifisme, som vi kender fra Dan Browns kode-fixering. Noget, der i denne historie forekommer delvist påklistret. Det er derimod særligt detektivhistorien og den dramatiske krønikeform, der udgør de egentlige attraktioner. Fortællingen er med sine indgående og fantasifulde skildringer langt hen ad vejen underholdende og langt fra kedelig med sin mange-facetterede stil.

Dramaet udspiller sig i og omkring den britiske familien Palaeologos, som efter sigende skulle afstamme direkte fra det gamle Byzantium. Historien sættes i gang, da den fortabte søn, Nicholas, kommer hjem til familiens landsted, hidkaldt af sine fire søskende, der alle har deres problemer at slås med, familiært og økonomisk. Nu har de imidlertid fået et overraskende godt købstilbud på landstedet fra en anonym køber, og alle vil gøre deres yderste for at overtale deres gamle far til at sælge. Problemerne med at få solgt den gamle villa melder sig dog hurtigt. Ingen har set den mystiske rige køber med de arkæologiske interesser for huset, og ingen kender til det "Dommedagsvindue", der angiveligt skulle være skjult i deres hjem. Da faderen dør uventet, bliver situationen for alvor spændt, og det viser sig, at huset bærer på mere end én hemmelighed.

Fortiden bliver central i familiens forsøg på at forstå nutidens spøgelser og i jagten på opklaringen af gåden. Nick bliver hovedperson i opklaringsarbejdet, men finder langtsomt ud af, at de egentlige svar findes hos ham selv. Familien må mere og mere ufrivilligt deltage i et spil, de fornemmer er sat i gang og kontrolleres af nogle mystiske andre.

I denne krimi af Goddard, der er en af Englands mest populære krimiforfattere, møder da Vinci -mysteriet den engelske detektivroman. Scenen er det gamle engelske herregårdsmiljø, hvor personer af en vis dannelse drikker whiskey og lægger god mine til slet spil, og hvor skeletter forsvinder af sig selv. I iscenesættelsen af dramaet og præsentationen af historiens personer er Goddard nærmest filmisk. Hans præcise og maleriske beskrivelser og dramatiske spændingsopbygning giver forventning om et ægte stykke slægtskrønike, hvor vi lærer de mest centrale personer at kende også fra deres mere uheldige sider. Desværre kommer det arkæologiske og kode-centrerede perspektiv lidt på tværs i dette univers. "Dommedagsvinduer", koder og gammelt kuriosa forvikler historiens centrale pointer og handlingsmotiver, lige som antallet af bedrageriske personer, løgn og latin godt kunne have været beskåret væsentligt, uden at det ville gå ud over historiens mystiske drejning.

Når man nærmer sig slutningen i historien, er det nærmest umuligt at huske, hvor den startede og at orientere sig i den bunke lig, der efterhånden har tårnet sig op omkring vores stakkels Nick.

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Robert Goddard: Dage uden tal
Forlag: Gyldendal
Sider: 400
Udgivelsesdato: 09.06.2005
ISBN: 87-02-04051-4