Flere nyheder

 
Litteratur
ABC

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
ABC
Fre. 9. sep. 2005
En smertelig bog om manglende evner til at elske og forstå hinanden i et forhold. En psykologisk roman om forskellige verdener der mødes, med nedslående resultat, og om den store kærlighed, man kan nære til sine børn.

40-årige Joachim, som er bogens hovedperson og fortæller, er inkarneret ungkarl med den rigtige lejlighed på Østerbro (ABC-gaden, heraf bogens titel), det rigtige sommerhus i Tisvildeleje, det rigtige job og de rigtige designermøbler. Til en fest møder han Susanne: "Når hun så op på ham, grådigt og skråt, inde fra sit hvide ansigt under det sorte hår, lignede hun en lille djævel.". Hvis ikke kærlighed ved første blik, så opstår i hvert fald en fascination - og Joachim er klar til "noget varigt".

Susanne er alenemor til 9-årige Ditte, og har været igennem i opslidende skilsmisse. På trods af at de overhovedet ikke passer sammen, så bliver de sammen, og Susanne bliver gravid, efter de har kendt hinanden 6 uger. De flytter sammen, og de får en dreng, Jacob. Forholdet er skrøbeligt, og Joachim får for vane en gang imellem at tage på hotel 'for at få lidt luft' under dække af sit arbejde. Den dag, Susanne opdager det, ender hun forholdet - og her begynder det psykologiske spil rigtigt: Spillet om Jacob, hvor Joachim fra starten er taberen.

I starten føler man udstrakt sympati for den stakkels Joachim, som er udsat for den frastødende Susannes luner, men jo længere man kommer i bogen, jo mere i tvivl bliver man om, hvem der egentlig er den gode, og hvem der er den onde. Men da historien udelukkende er fortalt fra Joachims synspunkt, er det svært at se hele sandheden. Egentlig er ingen af figurerne særlige sympatiske, og man sidder tilbage og er lidt små-irriteret på dem begge.

Bogen tager udgangspunkt i forskellen mellem mænd og kvinders behov for plads i et forhold, og forståelse af, hvad der er nødvendigt at give af sig selv i et forhold. Det er også en historie om et menneskes forfald, og den mandlige parts følelser i en mareridtsagtig skilsmisse. Alt i alt en udmærket bog uden de store højder.

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Ida Jessen: ABC
Forlag: Gyldendal
Sider: 208
Udgivelsesdato: 18.08.2005
ISBN: 87-02-04164-2