Flere nyheder

 
Film
Havnekammerater

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Havnekammerater
Tir. 13. sep. 2005

"Havnekammerater" er en svingende finsk film, der svømmer i jazz og vodka. En film der giver en et smil om munden og en let rytmisk vuggen i kroppen, når man går fra biografen. Filmen foregår i 1950'ernes Finland i havnebyen Kotka, hvor skibe fra hele verden lægger til og medbringer jazz, swing og blues.

Hovedpersonen er den unge trommeslager Rempo (Mikko Leppilampi), der skal vælge mellem kærligheden til musikken og kærligheden til hans pige Aila (Maria Ylipää). Rempo og Aila har været sammen, siden de var teenagere, og deres opsparing skal bruges til at købe en skønhedssalon. Kammeraten Olli (Mikko Nousiainen) vender hjem fra udlandet med store ambitioner - han vil starte en jazzklub sammen med Rempo. Rempo kæmper imod, da hans penge skal gå til Ailas skønhedssalon, men efter en våd aften i byen med Olli har han købt et værtshus, og Aila flygter til Helsinki. Rempo og Olli håndplukker de bedste musikere og starter bandet Harbour Brothers. Og filmen følger vennerne den sommer, de har klubben. Det er en sød film om venskab og kærlighed til musikken.

Farverne i filmen, kulisserne og kostumerne understøtter godt den 50er-agtige nostalgiske tone i filmen. Skuespillerne spiller deres roller godt, og filmens mange farverige biroller er med til at understøtte det brogede havnemiljø.

Musikken er svingende og smittende, og man kan ikke lade være med at vugge lidt med i biografsædet. Filmen spænder fra et stomp-agtigt indslag i starten til det klassiske swing-jazz med mange rigtige gode sange fra tiden bl.a. af Miles Davis. Playbacken i musikscenerne har dog enkelte kiks.

Finland og Jazz og Film er måske ikke den mest indlysende cocktail for mange, men det finske sprog understøtter musikken ganske godt, og de få finske sange i filmen er overraskende gode. Instruktøren af denne film er den finske Pekka Mandart, der er inspireret af hans egen opvækst i 1950erne i Kotka. Filmen har modtaget publikumsprisen i Finland.

Det er en let film uden den store sociale dybde, men en film som ganske enkelt giver en god følelse i maven, når man går derfra, og det skal der også være plads til!

Instruktion og produktion: Pekka Mandart
Manuskript Sami Keski-Vähälä, Pekka Mandart
Længde: 99 minutter
Original titel: Keisarikunta / Harbour Brothers
Se spilletider
.