Flere nyheder

 
Litteratur
Børns trivsel: forældreguide

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Børns trivsel: forældreguide
Lør. 1. okt. 2005

Ægteparret Sonja Overby og John Clausen har skrevet et middelmådigt forsøg på en guide til børns opdragelse, udvikling og trivsel ud fra deres erfaringer som forældre, ledere af et socialpædagogisk opholdssted og baggrund som hhv. psykolog og civilingeniør.

Bogen, der er på godt 400 sider, er tredelt. De første godt 100 sider (kapitel 1 - 3) er den "teoretiske" del, der omhandler den historiske udvikling og de kulturelle strømning, der påvirker den måde, mennesker tænker og opfatter verdenen på. Mere end en indledning til børns udvikling og opdragelse virker den som et politisk og personligt manifest. De slynger om sig med videnskabelige påstande og samfundsbetragtninger, der kun er svagt dokumenterede og som intet specifikt har med børn at gøre. Mange af deres påstande er personlige påstande og betragtninger, der ikke hører hjemme i nogen som helst bog, der vil kalde sige en fagbog f.eks. at danskere har udviklet en:

"provinsiel selvtilstrækkelighedsfølelse og smålighed", "vi opdrager i stor udstrækning vore børn og hinanden til middelmådighed", og "Det er en kendsgerning, at Danmark er verdens mest administrerede land, hvad angår love og bestemmelser.. I hvert fald er det ikke med til at højne folks selvtillid, at alt er regelsat. Det er med til at underminere folks selvtillid og fremme en usund klientgørelse af befolkningen."

De midterste godt 200 sider er selve bogen. Kapitlerne gennem går børns udvikling, indlæring og trivsel, familien som ramme om opdragelsen, opdragelse i familien og barnet og institutionerne. Med udgangspunkt i forskellige cases, der tager afsæt i genkendelige hverdagssituationer, forsøger ægteparret at vise hvordan situationer kan anskues og løses. De fleste cases er udmærkede, og kapitlerne har visse opløftende elementer f.eks. gennemgangen af en omskrevet Manslows behovspyramide til Barndommens behovspyramide og en kort beskrivelse af girafsprog med omformuleringen af du-budskaber til jeg-budskaber.

Den sidste del af bogen er et opslagsværk med korte artikler, med nogen af de emner de har haft brug for at definere nærmere f.eks. mobning, hårvask og sengetider.

En jævn bog, der skulle have taget sin første og sidste del ud, da de ikke hjælper til nogen forståelse af børns trivsel, men som blot virker som irritationsmomenter. Og som i selve hovedkapitlerne på intet tidspunkt formår virkelig at komme udover beskrivelsesstadiet. Der er ingen redskaber eller overblik, kun gode intentioner om selvforvaltende børn.

John Clausen & Sonja Overbye: Børns trivsel - en forældreguide
Forlag: Gyldendal
Sider: 448
Udgivelsesdato: 06.09.2005
ISBN: 87-02-039113-3