Flere nyheder

 
Litteratur
Ægteskab ml. vejen/udvejen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Ægteskab ml. vejen/udvejen
Man. 3. okt. 2005

Noget så sjældent som en digtsamling, der rent faktisk bliver læst! Det er Ursula Andkjær Olsens seneste bog, "Ægteskabet mellem vejen og udvejen", der måtte optrykkes i flere oplag umiddelbart efter udgivelsen. Et virvar af sproglig polyfoni, der trækker på både Bibelen, krigen og forbrugssamfundet. Nutidigt, tvetydigt, godt..

Karen Blixen mente, at det ikke var muligt at udtale sig kategorisk - når man først havde sagt det ene, måtte man med det samme opveje udsagnet med også at ytre det stik modsatte. Selvom Ursula Andkjær Olsens politiske standpunkt uomtvisteligt ligger til venstre, slingrer hun yndefuldt mellem nogle af tilværelsens mest iøjnefaldende poler: Det musiske og det sproglige, manden og kvinden, sandheden og det mindre sandfærdige og normalitetsbegrebet. Transportmidlet er det danske sprogs muligheder, som udnyttes til sidste punktum.

Ursula Andkjær Olsen, der blandt andet er uddannet fra Musikvidenskabeligt Institut, mener, at musik er både-og. Men når hun har valgt forfattervejen og ikke komponistens levebrød, er det måske, fordi sproget giver det ekstra benspænd, den lille drilske forhindring, noderne ikke kan klare. Med det danske sprog som hendes modersmål låner hun derfor kompositionens form og lader sine digte tale med flere tunger - både indholdsmæssigt og stilistisk.

Midt i alt det nye, fremmede og ord-ekvilibristiske kan man finde et korn af velkendte stemmer: Bibelens bydeform, de idiomatiske udtryk og litterære referencer. "Det er så angstfremkaldende/at bo i glashus når man ikke/bestiller andet end at kaste med sten" er blandt de første linjer i kapitlet "Festligholdelse af fjenden". Glashuseksemplet er et tema med flere sproglige variationer og en satirisk-ironisk tilgang til Danmarks deltagelse i Irakkrigen. Et stykke politisk digtning, der er langt mere underfundig end 70'ernes tamme strofer. Mon den holder længere?

Ægteskabet mellem vejen og udvejen er herlig at fare vild i. Der er stort potentiale i forfatteren; særligt hvis hun engang lægger den værste (eller bedste?) ironisk-sarkastiske distance fra sig. Det kræver mod. Et mod, hun forhåbentlig får opbygget gennem de lovende salgstal..

Ursula Andkjær Olsen: Ægteskabet mellem vejen og udvejen
Gyldendal
Sider: 232
Udgivelsesdato: 09.09.2005
ISBN 87-02-04103-0