Flere nyheder

 
Litteratur
Manual til skrivekunsten

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Manual til skrivekunsten
Tir. 4. okt. 2005

Er det blasfemi over for forfattertalentet at have en Forfatterskole og små, listige manualer til skrivekunsten? Løftes sløret for en eller anden velbevaret, i århundreder overleveret hemmelighed, når de lærde og naturligt talentfulde går ud og rådgiver andre om forfatterhåndværket? Måske - i hvert fald er der gode råd og henkogt belæsthed at hente i Robert Zola Christensens Manual til skrivekunsten.

I reklamekredse og anden markedsføring har 'storytelling' længe været et af de helt store scoops. Tænk bare på DSB's Harry, Sonofons Polle fra Snave og en virksomhedsleder som Mærsk McKinney Møller, der gerne og ofte fortæller om "dengang min far og jeg etablerede et aktieselskab". At fortælle en god historie handler om at male billeder med ordet: Show it, don't tell it er da også et af de råd, Robert Zola Christensen kommer med i sin bog om skrivehåndværket, Manual til skrivekunsten.

Højskolelæreren Zola går struktureret til biddet med overskuelige kapitler om de mange virkemidler i litteratur, film og drama: Hvordan bygger man sine hoved- og bipersoner op, hvilke ordbilleder og valg af stilistik fungerer for hvilken type litteratur, og hvordan arbejder man aktivt med plot og antiplot? Foruden den teoretiske gennemgang piskes læseren gennem konkrete skriveøvelser (som man kan gennemføre eller lade være) og forsynes med anekdoter og andenhåndslærdom fra den vidende og belæste forfatter og lærer.

Manual til skrivekunsten er sober og udfylder stensikkert et behov ude i de små, danske hjem. Og har man ikke ambitioner på Dan Brown-niveau er der vel et element af gratis terapi i at skulle beskrive en citron uden brug af gul, rund og sur, ligesom øvelsen 'slip tigrene løs' kan tillade en at nedfælde normalerweize angstfremkaldende fantasier som f.eks. at ville afspore alle IC-tog onsdag klokken 9.36 eller smide partisansøm under chefens bil. Hvem ved, om det kunne udgøre nye, moderne eventyr a la Blixen?!? Prøv det, prøv det..

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Robert Zola Christensen: Manual til skrivekunsten
Forlag: Gyldendal
Sider: 264
Udgivelsesdato: 08.09.2005
ISBN 87-02-04037-9