Flere nyheder

 
Litteratur
Og så er det godnat!

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Og så er det godnat!
Lør. 5. nov. 2005
- Gyldendals store fortællebog.

Gyldendal har samlet nogen af de bedste nye og gamle klassikere i en stor ny fortællebog. Der er alt fra eventyr til molbohistorier, sange og remser.

I bogen er samlet 53 forskellige klassikere, nogle har stadig de originale tegninger, andre er lavet med nyillustreringer.

Eventyrer dækker fra de klassiske eventyr af Grimm: Ulven og de 7 gedekid, Konen i muddergrøften og Stadsmusikanterne fra Bremen, til Jens Sigsgaards Palle alene i verden, H.C. Andersens Konen med æggene og Mats Leténs Kaj er farlig. Historierne er tilegnet meget forskellige alderstrin, og bogen er derfor ikke en, man kan læse op fra ende til anden for det samme barn; hvor Mats Leténs historie om Kaj er for de allermindste, så er genfortællingen af Grimms Konen i muddergrøften på rim klart for de ældre børn. Det samme er de Molbohistorier, der er taget med i bogen. Men alle historierne i bogen er ganske gode - dog har jeg aldrig før set så uhyggelig en trold i Eventyret om de tre bukke bruse; den er styg nok til at give de voksne mareridt! Men til gengæld har den en remse med jeg ikke har set før, selvom jeg mener mig ganske velbevandret ud i bukke bruse historier: "Kom bare! Jeg er ikke bange! Jeg kan stikke! Jeg kan stange! Dine ben i kroppen knuse! Jeg er den store Bukke Bruse!".

Både sangene og rimene spænder meget vidt fra de gamle klassikere som Nede i fru Hansens kælder og Solen er så rød mor til moderne klassikere som Jakob Martins Strids Alis far og Tyggegummikongen Bobbel. Og både Bente Bech og Birde Poulsen, der har illustreret de fleste af sangene og rimene, har været virkelig dygtige, og lavet nogle gode og søde tegninger.

Et nyt tiltag er tre dobbeltsidede "ordsprogsbilleder" af Bente Bech, hvor mange af de almindeligste ordsprog er illustreret - f.eks. "Man skal ikke save den gren over man selv sidder på" og "Små gryder har også store ører". De er ment som oplæg til samtale om ordsprog, hvilket kræver, at børnene har en vis alder, men de kan også sagtens bruges som samtaleemne for helt små børn med de flotte og sjove situationer, der er tegnet.

Det er svært at generalisere ud fra så forskelligartede historier, men så længe der ikke forventes en bog, man kan læse fra ende til anden, men som man kan tage ned med mellemrum og læse for sit barn/børn og opdage nye historier og remser, så er det en god bog for alle børn fra 2 til 10 år (og deres forældre).

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Og så er det godnat! Gyldendals store fortællebog. Udvalgt og redigeret af Karin Bodenhoff
Forlag: Gyldendal
Sider: 277
Udgivelsesdato: 14.10.2005
ISBN 87-02-03920-6