Flere nyheder

 
Litteratur
Den Tidsrejsendes Kvinde

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Den Tidsrejsendes Kvinde
Ons. 23. nov. 2005

Hovedpersonen møder sin fremtidsdatter og ser sig selv blive gift med.. ja, sig selv. Men kan et menneske eksistere og skabe sig et sammenhængende, lineært liv på trods af adskillige rejser i tid og rum? Det er essensen i den amerikanske debutroman "Den Tidsrejsendes Kvinde" af Audrey Niffenegger.

I en af 1990'ernes store romantiske film, Before Sunset, får den mandlige hovedperson overbevist franske Celine om, at hun skal stå af toget med ham i Wien og dér tilbringe natten med ham. Argumentet er, at hun ikke senere i livet må fortryde at have forpasset chancen med en af de mænd, hun havde mødt på sin vej. Derfor skal deres romantiske nat i Wien ses som en slags tidsrejse fra en fremtid, hvor kemien afprøves med alle mænd og man sikker kan forvisse sig om, at nutiden er lykkelig (altså den nutid, der på daværende tidspunkt var fremtid..).

Forvirret? Den amerikanske debutant Audrey Niffenegger tænker tanken til ende og spinder en tung roman over emnet 'Hvad nu hvis'.. Tankeeksperimentet folder sig i Den Tidsrejsendes Kvinde ud som en kærlighedshistorie mellem bibliotekaren Henry og papirkunstnere Clare; på alle måder et umage par, og det er der en oplagt grund til. Henry er nemlig tidsrejsende. Ikke af egen fri vilje, men som følge af en såkaldt ' kronoleptisk lidelse', betegnet KFS Kronologisk Forskydnings Syndrom - en diagnose, der først falder i 2011. Hans tidsrejser er udslag af stress, ophidsede diskussioner eller et larmende tv. Situationer, der bringer ham ud af fatning, røver ham fra den lineære tid og sender ham af sted uden en trævl på kroppen.

Derfor møder Clare også Henry, mens hun er barn, selvom han selv først møder Clare som næsten 30-årig. En ny version af den unge kvinde og den evigt ældre mand, da Henry altid springer tilbage i tid for at møde sin kone. Ja, det hænder endog, at Henry møder sig selv sammen med sin kone (!), og dermed rejser romanen også spørgsmålet om identitet. For hvornår er Henry "gode, gamle Henry", og hvornår trækker han så mange erfaringer med tilbage i ægteskabet, at man kan sige, det ikke er samme ægteskab som for bare 10 minutter siden?

Den svulstige beskrivelse af forskydningen af tid og sted kunne med fordel have været krydret med mere humor og sans for det bizarre i indholdet, men måske det er en kulturel forskel mellem kontinentale og oversøiske forfattere. Har man et par dage til overs, er Den Tidsrejsendes Kvinde værd at underholde sig med. Det kræver kun en abstraktion fra "alt er relativt" til "tiden er relativ".

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Audrey Niffenegger: Den Tidsrejsendes Kvinde
På dansk ved Jens Chr. Grøndahl efter The Time Traveller's Wife
Forlag: Aschehoug
Sider: 558
Udgivelsesdato: 25.10.2005
ISBN: 87-11-29130-3