Flere nyheder

 
Litteratur
NHØP

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
NHØP
Man. 13. feb. 2006

NHØP er sandsynligvis den største danske jazzmusiker nogensinde. Da han i foråret 2005 døde, knapt 59 år gammel, havde han gennem mere end 40 år fået sat sine tydelige spor på den internationale jazzscene. Han har optrådt og indspillet verden over med en næsten endeløs række af jazzens allerstørste musikere bl.a. Oscar Peterson, Miles Davis, Bill Evans, Sonny Rollins, Dexter Gordon, Michel Petrucciani, Kenny Drew, Ben Webster, Ella Filtzgerald, Chet Baker, Bud Powell og mange flere.

I denne bog beskrives han gennem interviews med personer, som har haft personlige forbindelser til ham - familie, kolleger og venner - og gennem de atten interviews får man et rigtig godt indblik i mennesket og musikeren NHØP.

Man fornemmer tydeligt, hvor respekteret og vellidt han var, og man får et billede af NHØP som en person der - med hans personlighed såvel som hans bemærkelsesværdige evner som musiker - påvirkede en hel jazzverden, og i dag står som værende en af de absolut største.

De atten interviews udgør brikkerne i et puslespil, der efterhånden danner et helt billede af NHØP, og man føler til sidst at man er kommet godt ind under huden på ham. Dét er efter min mening lykkes rigtig godt for de to forfattere.

At NHØP var meget respekteret på den internationale jazz-scene kan man også se på den stribe af fremtrædende jazz-musikere, der spillede til mindekoncerten for NHØP i Tivolis koncertsal d. 31. januar. Den koncert kan i øvrigt opleves på DR2's temalørdag d. 18. februar.

Bogen om NHØP indeholder langt over 100 billeder taget af fotograf Jan Persson, der har fulgt NHØP's 45 år lange karriere. Det er en visuelt meget flot bog med de mange sort/hvide fotos, og et meget enkelt grafisk layout, der bærer bogens indhold rigtig fint.

Bestemt en anbefalelsesværdig bog.

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Peter H. Larsen og Thorbjørn Sjøgren: NHØP
Forlag: Gyldendals
Sider: 232
Udgivelsesdato: 14.11.2005
ISBN: 87-02-04318-1