Flere nyheder

 
Litteratur
Meditation m. jordforbindelse

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Meditation m. jordforbindelse
Tor. 2. mar. 2006

Bogens undertitel er "en medicinsk teknologivurdering af mantrameditation mod stress", hvor hovedvægten lægges på den teknologisk videnskabelige bevisførelse for Transcendental Meditations velsignelser. Man hører derimod meget lidt om selve meditationsteknikken, så man kan ikke lade være med at spørge om, hvem der egentlig er målgruppen. I starten gøres der grundigt rede for hjernens opbygning samt for Corys CSN-model om forskellene på de to hjernehalvdele, og den ene hjernehalvdels, den venstres, dominans, her kaldet 'hemisfæredominans', som ikke er noget nyt, og jeg synes denne forskel på de to hjernehalvdele bliver mest jordnært forklaret i følgende citat:

"Sat på spidsen kan forskellen på de to hjernehalvdele forklares med at analogisere hjernen med en kommode: Det er venstre hjernehalvdel, som har mest styr på, hvor mange skuffer der findes og hvordan de kan åbnes i forhold til hinanden. Højre hjernehalvdel har imidlertid den mest detaljerede indlevelse i, hvad der gemmer sig i de enkelte skuffer og hvordan de enkelte skuffers indhold bedst kan kombineres på tværs af arkivsystemet."

Men ellers er bogen spækket med medicinske fagudtryk og fremmedord af overvejende angelsaksisk dominans, som gør bogen meget lidt læsevenlig for lægmand. Jeg nævner i flæng nogle udtryk fra forskellige steder i bogen: randomiserede testprocedurer - peer-reviewet TM-forskningsdokumentation - synergistisk samarbejde - hypometabolisk funktionstilstand - og der er mange flere. En liste med forklaringer på sådanne udtryk, der tydeligvis hører til en amerikansk videnskabelig jargon, og som ikke er ordentlig integreret i den danske fremstilling, ville være en hjælp. Og når vi er ved den sproglige side, så kunne manuskriptet have trængt til en ekstra korrekturgennemgang, der er en del sproglige unøjagtigheder og syntakssammenbrud.

Der bliver redegjort minutiøst for ganske mange forskellige forsøg med testgrupper som påviser hvordan mantrameditation modvirker stress, forøger koncentrationsevnen og andre helbredsmæssige fordele som reduceret blodtryk, angstløsning, bedre vejrtrækning, mindre forbrug af alkohol og andre stimulanser, rygestop, forlænget levetid, m.m.

Men det hele er dog ikke rosenrødt. Der gøres opmærksom på, at det kan skabe problemer i omgangskredsen, hvis man som nyinitieret TM-praktiserende begejstret fortæller om de positive virkninger. Man bliver opfordret til at gå stille med dørene. Det bliver også lidt problematisk for mig at se, når mantrameditationen fører en praktiserende videre end det rent mentalhygiejniske - der tales om noget (p. 33), man kalder en "række lystbetonede spændingsløsninger" (Illuminations)". Man er meget forsigtig med sprogbrugen her, men det drejer sig jo tydeligvis om ekstatiske religiøse erfaringer. "I TM ligger værdien i sådanne oplevelser," står der videre "mere i den dermed forbundne frigørelse af mentale ressourcer end i selve idéerne."

Et temmelig kryptisk udsagn, og "Det er derfor bedst, hvis en person tager den slags oplevelser som sine personlige milepæle frem for at diskutere dem med andre." Er det ikke at stille lidt vel store krav til den praktiserende? Ganske vist må han godt udveksle sådanne oplevelser med sin TM-lærer, men der sker jo også det, som omtalt i kapitel 3, at en TM lærer kommer til kort når disse peak-oplevelser udarter til rene Kundalinirejsninger, som kan have langvarige invaliderende konsekvenser. Det er netop faren ved at omplante en østlig meditationspraksis til vesten, egoet spiller en mindre rolle i de østlige traditioner, og ordet transcendental betyder jo vitterligt - at transcendere, overskride egoets grænser, kaste sig ud i det tomme rum, som jo er eminent angstprovokerende.

Men nu kaldes det konsekvent TM-mantrameditation, og langt hen ad vejen er der uden tvivl mange gode både fysiske og psykiske resultater ved meditationen, vel at mærke når man i forvejen er nogenlunde velfungerende, og blot søger et større nærvær og en større livsintensitet. Det siges flere gange på forskellig vis, at TM målet er en træning i retning af det klassiske dannelsesideal - "En sund sjæl i et sundt legeme". Så man kunne få den tanke, at målgruppen er virksomhedsledere, der har en interesse i at have velfungerende medarbejdere. Den samme tanke udtrykkes i bogens slutning: "På sigt kunne yoga- og meditationskurser ses som en logisk forlængelse af den arbejdsmiljøpolitik, som allerede er afstukket med virksomhedernes alkohol-, ryge- og motionspolitikker."

Bogen er trods de nævnte kritikpunkter en prisværdig bestræbelse fra forfatterens side på at fremme den mentale sundhedstilstand, samt at modvirke tendensen til gold materialisme og overdrevent forbrug.

Torben Larsen: Meditation med jordforbindelse
Bogen er udgivet på eget forlag, november 2005. Sider: 78
Pris: 98 kr.
ISBN: 87-991017-1-8

Forfatteren er iøvrigt lige kommet hjem fra en studieoptagelse til et program i DK4-serien Sundhedskonsulenten, som redigeres af Carsten Vagn Hansen. Udsendelsen forventes at få premiere primo april.