Flere nyheder

 
Litteratur
Bibelen genfortalt

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Bibelen genfortalt
Tor. 9. mar. 2006

- af Anna Sophie Seidelin med illustrationer af Bjørn Nørgaard

Bjørn Nørgaard - ja, det er ham med de danmarkshistoriske gobeliner - har ført malerpensel og papirsaks hen over Anna Sophie Seidelins bibelgenfortælling. Kontroversielt, vil nogen mene.. nutidigt og relevant vil andre synes. I hvert fald er det spændende!

Bibelen har fået en alvorlig ansigtsløftning med Bjørn Nørgaards illustrationer. Tekstens genfortælling kender vi allerede; Anna Sophie Seidelin er blevet danmarksberømt for sine passende tekstnære og smukke bibelhistorier, som vil holde mange årtier fremover. Men vil Bjørn Nørgaards matchende kollager også gøre det?

Næppe. For hans princip om, at fortiden skal forstås gennem nutiden, er også en begrænsning i udløbsdato. På en måde har Nørgaard jo ret. Også vores (andre, fristes man til at sige) historiebøger ændrer sig med tiden, afhængigt af herskende globale, politiske og ideologiske opfattelser i tiden. Og det er fair nok. En dag helt og frihedskæmper - den næste terrorist. Afbildningerne af Osama bin Laden og præsident Bush som 'fodnoter' til mere klassiske bibelillustrationer i den nye bibel er kontroversielle og spændende, men ikke langtidsholdbare. Tænk, at disse milleniummets frontfigurer om årtier vil være forældede. Det er da en god nyhed. Omen vi endnu ikke ved, hvad der sættes i stedet. Might be worse.. might be better!

Den modige og farverige tolkning af bibelen ud fra vor tid giver om ikke andet en tiltrængt aktualisering af vores religion, og trykket i fire farver er af en kvalitet, så man kan holde ud at møde Tysklands tidligere forbundskansler Gerhard Schröder på tryk! Naturligvis er vores messias, jødestjernen og andre læs-let symboler også iblandet de 40 illustrationer og kollager. Bjørn Nørgaards frimodige tolkning er et sundt ekko til tidligere udgavers tegnere Sven Havsteen Mikkelsen og Thormod Kidde.

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Anna Sophie Seidelin: Anna Sophie Seidelin genfortæller Bibelen
Illustrationer: Bjørn Nørgaard
Forlag: Aschehoug
Sider: 452 sider
ISBN: 87-11-22295-6