Flere nyheder

 
Litteratur
George af Bettina Heltberg

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
George af Bettina Heltberg
Tor. 30. mar. 2006

"George" er en forelsket beretning om George Clooneys liv og karriere - isprængt refleksioner over forfatterens eget liv, over filmens verden, over skuespilkunsten, over kvindens stilling, men mest af alt over denne gådefulde filmskuespiller, som er så fascinerende, netop fordi han ikke spiller - han er.

Vi bliver ført hele vejen rundt i Georges univers, både de ydre rammer med Villa Oleandra ved Comosøen og Casa de Clooney i L.A. og de indre, om Georges forældre som vi kommer på fornavn med, Nick og Nina, hans berømte faster Rosemary Clooney, som får en sørgelig ende. Der fortælles videre om hele den vanskelige start på karrieren, og da karrieren så er i gang en fyldig gennemgang af alle filmene, både skidt og kanel, mest førstnævnte, da der er ret mange middelmådige film, men alligevel stråler George i dem alle, og redder dem - ifølge Bettina Heltberg.

Men hvad der fylder mest, er Georges forhold til kvinderne, og Bettina Heltberg lever sig ind i, hvordan det må være at være sammen med ham, og hvordan det føles at blive forladt af ham, og han forlader dem alle! Han har været gift en gang i cirka tre år med Talia Balsam, men han følte sig snart indespærret og hun følte sig svigtet. Citat fra bogen: "Ægteskabet med Talia Balsam var slutningen, ikke på kvinder, men på ægteskab."

Talia siger om George hvad masser af andre kvinder før og efter har gentaget: "George brugte mere tid på sine venner end på mig gennem hele vores ægteskab." Og det samme siger den henrivende franske jurastuderende Céline, som Bettina Heltberg identificerer sig mest med. Igen 'the same old story', monogami er ikke Georges kop te, så da Céline pakker sit habengut, trøster han sig med 'the boys'; Forfatteren siger et sted: "jeg hader the boys," og er alvorligt bekymret.

Og efterhånden tegner der sig et portræt af dem evige ungkarl: Der er hans 'sadness', hans selvhad , hans Peter Pan-barnlighed, hans promiskuitet. Er han overhovedet i stand til at elske andre end sig selv 'in the long run'? "Er du ikke snart velbollet nok til at elske?" spørger den forelskede forfatter, og fortsætter: "Skal Nick og Nina ikke snart have børnebørn, bortset fra søster Adas børn? Skal sådan nogle fremragende gener gå i en grav? Er det maskulint?"

Men så tager hun ham alligevel i forsvar for: "Hvis man elsker, kan man gifte sig i hundredvis af gange (og det var også det, han sagde nogle år senere, da han blev spurgt, hvorfor han ikke havde giftet sig med Céline Balitran):"Jeg giftede mig med hende hundredvis af gange." Mening: Jeg elskede hende hundredvis af gange."

Bogen er skrevet i en let causerende stil, og skønt der ind imellem er uklare passager, er den i det store og hele både underholdende og vedkommende, da Bettina Heltberg bruger både sit idols men også sine egne op- og nedture til at belyse relevante ting i vor tid, specielt i forholdet mellem kønnene.

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Bettina Heltberg: George
Forlag: Gyldendal
Sider: 130
Udgivelsesdato: 28.3.2006
ISBN 87-02-04667-9