Flere nyheder

 
Litteratur
Mod til synlighed

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Mod til synlighed
Tir. 25. apr. 2006


Kristendommen har - på linje med sin broderreligion islam - gjort meget for at holde kvinder nede. Det gælder f.eks. kirkefaderen Paulus, der er berømt for fyndordet "kvinder skal tie i forsamlingen". Men samfundsudviklingen vil det anderledes p.t., og det vidner de 12 'rollemodeller' i debatbogen "Mod til synlighed" om.

Madeleine Albright har gjort det. Connie Hedegaard, Anja Andersen og Lone Kühlmann har også gjort det. Taget magten, stillet sig i rampelyset og synliggjort viljestærke kvinder. Tallene taler deres eget, triste sprog - for selvom kvinder er uhyre veluddannede og udgør halvdelen af arbejdsstyrken, er kun ca. 4% topledere, og kun hver tiende, der sidder med ved bordet i bestyrelsen i KFX-selskaberne, er kvinde.

En skamplet. Både på samfundet og kvinders image og selvfølelse. Og den mest opbyggelige vej til at ville gøre mændene kunsten efter er at lade sig inspirere af de kvinder, der har turdet skubbe brystet frem, droppe lillepigementaliteten og tage ordet og forsamlingen i sin magt.

I nogle lande søger man at udligne forskellene ved positiv særbehandling, men hvem ønsker egentlig at blive ansat, fordi man er en kvinde, og nærmest på trods af sine kvalifikationer? Næh, for som Madeleine Albright formulerer det, handler det om at ændre sin behagesyge adfærd. "Afbryd!," siger hun. "Hvis man vil høres, så er man nødt til en gang imellem at opføre sig lidt gadedrengeagtigt."

Anbefalingen er hermed givet videre, men der er mange flere og gode råd at hente i Mod til synlighed. Bogen er bygget begejstret op om en slags 'american dream'. Det er dit eget ansvar at udvikle en personlig adfærd, som skaber resultater. Kvinder skal turde stå frem, have en faglig ballast at trække på og så i øvrigt sprænge de sociale rammer for, hvad man kulturelt set er opdraget med 'går'. Glem alt om nuttede, lyserøde sløjfer og afmålt taletid. Vær en mønsterbryder - ganske som de rollemodeller, der præsenteres. Der skulle være en model for os alle. Fra sport over erhvervsliv til politik. Om det efterfølgende vil lykkes at falde ind i rollen er straks en helt anden sag..

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Else Martie Juhl Thomsen og Birthe Rosengaard Knudsen: Mod til synlighed - 12 rollemodeller viser vejen
Forlag: Aschehoug
Sider: 171
Udgivelsesdato: 31.03.2006
ISBN: 87-11-26509-4