Flere nyheder

 
Litteratur
Udvalgte Dage

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Udvalgte Dage
Tir. 25. apr. 2006

"Udvalgte Dage" er et smukt formet triptykon fra Michael Cunninghams hånd. Ja, det var ham med "The Hours", som både trak en Pulitzerpris og filmatisering med bl.a. Nicole Kidman i den altoverskyggende hovedrolle. Nu er han tilbage med samme opskrift: Tre fuldvoksne noveller, der deler tema, forlæg og persongalleri, men udspiller sig over en periode på 300 år.

Er det et realistisk science fiction-scenario, eller kan selv The Big Apple forgå? Med bred pensel maler Michael Cunningham tre portrætter af New York City i det 19., 21. og 22. århundrede - fra industrialiseringen over nutidens smeltedigel til fremtidens New York, der er nedbrudt som by og genopstået som en slags kombineret frilandsmuseum og forlystelsespark.

Udvalgte dage er skåret over samme læst som succesromanen The Hours. Digteren Walt Whitmans 'Græsstrå' er sammen med kæmpebyen New York City den røde tråd, som løber gennem bogen og holder stumperne sammen. Meget passende, når Whitmans eget, poetiske udsagn nu engang er, at alt og alle er forbundne.

Den første, bedste og meget rørende historie I Maskinen handler om den unge syerske Catherine, der mister sin kommende mand i en af industrialiseringens store, glubske maskiner. Lillebroderen til den afdøde, en hjerneskadet og delvist vanskabt dreng, overtager sin brors job ved maskinen og drømmer om også at overtage positionen ved Catherines side. En drøm, der er dømt til at mislykkes, og projektet går til grunde til tonerne af Whitmans poetiske recitativer.

Nutiden fylder bogens midterste novelle, Børnekorstoget - et spændingsdrama drejet over enemy number one: Terrorister. Ikke uinteressant, men heller ikke kvalitativt fornyende. Som skønhed tegner et dystert portræt. Af fænomenet New York City såvel som menneskehedens fremtid. Kunstige mennesker med poesichip (rigtigt gættet: kodet med bl.a. Whitman), intelligente reptiler fra fremmede planeter og oprørere med hjertet på rette sted.

Alle noveller handler om kærlighed og poesi. De to store ting i livet integreres i Udvalgte Dage i et fintmasket net af amerikaoder i fortid, nutid og fremtid. Som i The Hours er alle hovedrollerne kvinder. Og det er jo bemærkelsesværdigt, at den veritable XY-mand Michael Cunningham vælger XX'ere som sit talerør. Det vidner om en forfatter, der er dygtig betragter, og måske det netop er derfor, Udvalgte Dage får et fint strøg af lyrisk vingesus over sig - selv i de mest hårdføre passager!

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Michael Cuningham: Udvalgte Dage
Oversat til dansk af Pia Juul
Forlag: Gyldendal
Sider: 353
Udgivelsesdato: 17.03.2006
ISBN: 87-02-04077-8