Flere nyheder

 
Litteratur
Religiøsitet og Selvpsykologi

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Religiøsitet og Selvpsykologi
Ons. 31. maj 2006


- Fanatiker, fantast eller fantasifuld?

Spørgsmålet er der ikke noget i vejen med - svaret derimod lader meget tilbage at ønske. For hvad er egentlig religionens berettigelse i psyken? Jan Tønnesvang undersøger fænomenet i 'Religiøsitet og Selvpsykologi'.

Hvis gud har godt fat om hjertet på dig, er du tryg, fordi dine livsbetingelser er underlagt "noget større". En attribut til livet, som hjælper dig til at føle dig accepteret. Hvis derimod du har et lidt skrøbeligt selv og kaster dig ud i religiøse eventyr, ligger risikoen for forfald i form af storhedsvanvid a la "jeg er udvalgt" lige for. Det er hovedkonklusionen i Religiøsitet og Selvpsykologi. Og det vidste vi jo godt i forvejen, ikke?

Nuvel, Jan Tønnesvang, ph.d. og lektor ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet, vil os det bedste. Derfor har han sat sig selv som 1. mands pennefører i det, der betegnes som en debatbog. Det vil sige, at Tønnesvang har forfattet en hovedartikel, som han lader andre "eksperter" kommentere. Uvist af hvilken grund er de mange stemmer i bogen ved at falde over hinanden for at udføre den akademiske disciplin at skitsere og gentage andres teorier, og som sådan mister Religiøsitet og Selvpsykologi sin berettigelse som veritabel debatbog. Vi behøver ikke referencer. Debat behøver ikke legitimeres. Men man trækker lidt på smilebåndet og husker dén med, at man tilbeder for at føle sig som del af noget større. Universitetsårene - ikke kristendommen - vender lige så stille tilbage i erindringen.. Wallah, lektoren er stor!

Religiøsitet afgrænses i Tønnesvangs univers heller ikke nødvendigvis til de store, monoteistiske religioner, og det er både en styrke og svaghed. Styrke, fordi det er sandt, at den tilbedelse, som karakteriserer det religiøse, kan overføres til idoldyrkelse af den mest primitive art, og svaghed, fordi det nu engang er bogens udsigelse, at det skal handle om 'det religiøse'.

Hvad der er interessant i den letbenede publikation er, at indlæggene bagved alt det akademiske ævl automatisk kommer til at råbe vagt i gevær over for den generation, som vokser op lige nu. For giver man de helt unge sjæle anormal anerkendelse for selv det mindste, de foretager sig, udvikler man en nation af små guder for hvem det religiøse publikum udgøres af mor, far, papmor, papfar og flere sæt bedsteforældre. Og de kan måske få svært ved at begå sig i verden med dén opfattelse, når nu ikke publikummet udvides så betragteligt som forventet. Men så igen - hver sin religion, ikke sandt?!

Køb eller bestil bogen på e-boghandel.

Jan Tønnesvang & Preben Bertelsen (red.): Religiøsitet og selvpsykologi
Forlag: Klim
Sider: 255
Udgivelsesdato: 21.03.2006
ISBN: 87-7955-467-9