Flere nyheder

 
Litteratur
Shahrazads søster

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Shahrazads søster
Tir. 6. jun. 2006

Assia Djebars roman "Shahrazads søster" foregår i et kvindeligt univers. Det er en lyrisk fortælling om to algeriske kvinders skæbne. Det er en fortælling, der trækker læseren ind i husene i den arabiske verdens støvede byer, ind i baggårdene, køkkenerne og soveværelserne. Ind der hvor kvinden på én gang er slave og herskerinde. Djebar gør sig til talerør for den undertrykte arabiske kvinde, som man ikke hører tale så ofte.

I sig selv er det interessant at høre, hvad hun har at sige - kvinden der bliver voldtaget på sin bryllupsnat og derefter spærret inde i et hus som mandens og børnenes tjenerinde. Shahrazads søster rummer alt det, der skal til for at blive kaldt en "vigtig roman". Den taler på vegne af en undertrykt gruppe, den er lidenskabeligt indigneret og kan være med til at oplyse og skabe debat om menneskers konkrete vilkår. Tilbage står spørgsmålet, om historien også fænger.

Historien har to kvindelige hovedpersoner, et 'jeg' og et 'du'. Det fortællende 'jeg' er en frigjort kvinde, der har levet flere år i eksil i Frankrig. Hun har giftet sig af kærlighed og har levet i friheden. Hun oplever ikke, som så mange af sine landsmandinder, at blive undertrykt af en mand og af normerne i et samfund. Hun bevæger sig omkring som en vesterlandsk kvinde. Men hun kan ikke uden videre kappe båndene til sin egen kultur, det ville være at lade sig selv og alle andre algeriske kvinder i stikken. Hun må tilbage og fortælle deres historie og måske prøve at forstå sin egen.

'Jeg' hænger uløseligt sammen med 'du'. Og du'et, medsøsteren, er netop begyndt på den algeriske kvindes traditionelle livsbane: uendelige dage af usynlighed som hjemmegående, undertrykt andenrangs individ. Jeg'et støtter du'ets kamp for at komme ud af dagligdagens fængsel. Først og fremmest ved at fortælle hendes historie. Jeg-kvinden mærker desuden, at hendes egen frihed ikke er fuldkommen, hvis ikke den gælder for flere. Flere "fugleburskvinder", dem der kommer fra samme baggrund, men som ikke har været ligeså heldige eller stærke.

Shahrazads søster er langt hen ad vejen en velskrevet historie med en intens stemning. Man får kvindernes vilkår tæt ind på kroppen gennem de meget sanselige, opmærksomme registreringer fra indendørslivet, når manden er på arbejde og børnene i skole. Det rindende vand i vasken, det krøllede lagen på madrassen, lydene fra verden udenfor. Fortællingen vækker tanker til live, hvorfor byde kvinderne en sådan tilværelse? Samtidig lader Djebar ane, hvor vanskeligt det er at bryde med gamle mønstre. Hvad er man, hvis man pludselig begiver sig ud på gaden uden slør, sådan som romanens 'du' begynder at gøre? Pludselig skal en ny rolle opfindes. Intensiteten, der opstår iblandt, og den nuancerede behandling af historiens problem hører med til romanens fortrin. Også fortællergrebet med at lade manden være en fuldstændig anonym og umælende figur fungerer godt i forhold til romanens tema.

Det, der trak ned i min læseoplevelse, var de mange floromvundne og noget svulstige formuleringer, f.eks. "natten sættes atter i brand i dette jordskred af ord". Jeg synes også, at romanen mister noget af sin intensitet og sammenhængskraft, når forfatteren væver en symbolsk parallelfortælling om Shahrazad fra Tusind og én nat ind. Det bliver for klistret, for litterært (Shahrazade, jeg-fortælleren og den algeriske kvinde i almindelighed, alle tre har de brug for fantasien for at overleve). Djebar gør i mange scener morgengryet (det tidspunkt hvor Sharazad vil miste livet, hvis hun holder op med at fortælle) til noget vældig ladet og lyrisk potent. Det virker ikke altid lige naturligt i sammenhængen.

Djebars roman er et indblik i en ukendt verden. Den er lidt som et digt. Fremmedartet i sit billedsprog. Viger ind i mellem bort fra sin egen kerne og gør for meget opmærksom på sig selv som litterært værk. Men den ofte stemningsmættede beretning om kvindernes kamp i Algeriet er bestemt værd at læse. Den virker ny i vores del af verden og fremstår som en fascinerende blanding af socialrealisme og arabisk lyrisme.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Assia Djebar: Shahrazads søster
Forlag: Athene
Sider: 200
Udgivelsesdato: 27.04.2006
ISBN: 87-11-17104-9