Flere nyheder

 
Litteratur
Halvvejen til Rafael

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Halvvejen til Rafael
Tir. 6. jun. 2006



Kvinde i alle aldre, kend din mand - han er nemlig fortæller i Bjarne Reuters nye novellesamling, "Halvvejen til Rafael". Stærkest som pubertær knøs, men også vældigt vægtig som aldrende. Reuter selv er også halvvejs. I livet. Derfor kan han stadig overskue både begyndelse og den forestående ende.


Reuter er ikke kun for rollinger. Det har hans seneste udgivelser vidnet om, og det slår også Halvvejen til Rafael fast. Men hvor ligger egentlig det dér Rafael, som titelnovellen kredser om? En umiddelbar fysisk lokation med 'sang, kvinder og vin'. Og så alligevel et ikke-eksisterende paradis. Lykken i sin mest (u)håndterbare form. Lykken, som vi alle stræber efter i livet, og evaluerer, når det levede liv er ved at finde sin afslutning. Hvor lykken i endnu højere grad bliver at leve i nuet, fordi fremtiden kan være så kort!

18 noveller på knap 200 sider er lidt af en bedrift, når man tager i betragtning, at novellernes fortælletid strækker sig fra fødsel på Skt. Joseph Søstrene - det tidligere katolske hospital i Griffenfeldtsgade, hvor mangen en københavnerdreng er kommet til verden - til Wilhelm suges tilbage til den natur, han kom fra, i bogens afsluttende novelle.

Kendetegnende for Bjarne Reuter er centrum i samtlige noveller undersøgelsen af det almindelige menneskes væren. I forskellige stadier af livet og forrygende tænkt, indlevet og fortalt af Danmarks bud på Raymond Carver. Stillbilleder af de mange mulige positioner i livet, man indtager. En halvdel dedikeret til barn- og ungdommen, et kortere midterparti om det at være midaldrende samt en fremragende halvdel om alderdommen. Fælles for novellerne er den higen, de mandlige fortællere har efter at blive fuldkommengjort af nogen, noget eller sig selv. Det hemmelige element, der kan gøre en lykkelig. Og ikke mindst illustrerer novellernes udvikling, hvordan man skuffes, når det ikke rigtig lykkes.

Læs gerne novellerne løsrevet og nyd særligt 'Allehelgensaften', hvor vi alle kan kende den udskældte '68-generation, der diskuterer muligheden for at frigøre murstensfriværdien i boligen, efter at forfløjne børn har efterladt hjemmet uendeligt tomt. Levende fremmanet af den svære flash back-stil og glimt fra besøget af ejendomsmægleren, der bogstaveligt talt skal sætte pris på ægteparrets alderdom.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Bjarne Reuter: Halvvejen til Rafael
Forlag: Gyldendal
Sider: 200
Udgivelsesdato: 28.04.2006
ISBN: 87-02-04668-7