Flere nyheder

 
Litteratur
Da Vinci myst. efterforsket

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Da Vinci myst. efterforsket
Tir. 13. jun. 2006


Da Vinci. Sjovt nok er selve manden, der har måttet lægge navn til den vestlige verdens største plage p.t., ikke blevet så meget genstand for opmærksomhed som forfatteren Dan Brown, hovedrolleindehaverne i filmatiseringen og myterne.. samt ikke mindst aflivningen af samme fra de lærde og fra kirken.


Når succesen er ved at rinde ud, men publikum skriger efter mere, hvad så? Så går den store mølle af merchandise i gang. Aschehoug har tryllet en bog frem, der reklamerer med, at den kan levere Da Vinci Mysteriet "efterforsket". En slags historisk populisme, hvor man kan få en hurtig indføring i tempelriddere, apokryfe evangelier, Louvre og 'Den Sidste Nadver'. En slags new age lommebibel, der gør læseren gangbar ved ethvert amerikansk middagsselskab af mindre lødighed.

For at the end of the day - hvad er det så ved denne "efterforskning", som skulle gøre den så eftertragtet? Et "svar" på, hvor mange glasplader der er i Louvre? Snagen i den historiske figur Jesus' sexliv? Kendskabet til en gruppe surrealisters gæk med det franske nationalbibliotek?

Sammensværgelser og konspirationsteorier plejer at have godt fat i de lidt laverestående demokratier i verden, og særligt Mellemøstens muslimske befolknings forkærlighed for at se jødeplot overalt er kendt som uhyre vanskelig at diskutere med. Netop derfor har bøger, der som Marie-France Etchegoin og Frederic Lenoirs afdækker de konspiratoriske tendenser grænsende til det religiøse, en berettigelse. For i yderste konsekvens kan der jo udbryde religionskrig i og med, at en (lidt for) stor andel af de 40 mio. læsere af Da Vinci Mysteriet tror, det er længe gemt og glemt fakta, de konfronteres med. Så Etchegoin og Lenoirs bog kan uforsætligt gå hen og blive kirkens værktøj..

Hvordan en fiktionsroman så nogensinde er blevet modtaget så faktuelt, at der er behov for decideret videnskabelig tilbagevisning af det fantasifulde ord, er tankevækkende. Og Da Vinci Mysteriet Efterforsket kan såmænd godt udstyre læseren med en håndfuld gode parader til næste gang, man skulle møde nogle nutcases, de er ved at blive Dan Brown-omvendte..

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Marie-France Etchegoin og Frederic Lenoir: Da Vinci Mysteriet Efterforsket
Forlag: Aschehoug
Sider: 178
Udgivelsesdato:
ISBN 87-11-30027-2