Flere nyheder

 
Litteratur
Abadazad

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Abadazad
Tir. 5. sep. 2006



Abadazad - et fantasiland, hvor sorg ikke eksisterer, hvor tid ikke har mening og hvor glæde lever evigt - er stedet for denne nye serie fra Disney, der blander tekst, tegneserie og illustrationer på en ny og forfriskende måde, der appellerer til de yngste læsere.



Kate er en utilpasset 14-årig teenager fra Brooklyn, der stadig sørger over hendes elskede lillebror Matts forsvinden på et marked 5 år tidligere. Hun har aldrig tilgivet sig selv (eller sin mor), og hun er blevet bitter og isoleret. Hun starter med at skrive dagbog for at fortælle sandheden; Sandheden, der dukker frem, da den mærkelige genbo fru Vaughn, fortæller hende om den blå kugle, dobbeltheksen, hvordan historierne om Abadazad virkelig blev til, og hvor Matt forsvandt hen den dag for 5 år siden.

I "Vejen til drømmenes by" får vi historien om den dag Matt forsvandt, og om hvordan den gamle dame, der bor ved siden af, får vendt op og ned på alt i Kates liv - og hvordan Kate begiver sig ind i en anden verden over de otte oceaner for at lede efter hendes lillebror. Første del af rejsen er mod hovedstaden Drømmenes by og fedronning Ija - hersker over Abadazad - for at få hendes hjælp.

I "Drømmetyven" er Kate kommet til Drømmenes by og har fået lovning på fedronningens hjælp med at redde Matt fra Magermanden, så snart de har holdt en kæmpefest til Kates ære. Men det kan Kate ikke vente på, og hun begiver sig af sted med Mester Viks (et forhekset lys) for at lede efter Magermanden i Den Forfærdeligt Usle By.

Bøgerne er et spændende miks af tegneserie, tekst i form af Kates dagbog og udrevne sider fra en gammel børnebogsserie om Abadazad og lækre illustrationer. Første øjekast giver et forvirret og rodet indtryk. Men det virker rigtig godt, når man læser bøgerne. Især overgangen mellem dagbog og tegneserie er virkelig god, og ofte bemærker man slet ikke skiftet. Det eneste, der er lidt synd, er, at historierne er meget korte; man når knapt at komme ind i handlingen og de mange personer før bogen er slut. Serien kunne sagtens have båret nogle længere historier, og evt. lidt færre bind.

Konceptet Abadazad kommer oprindeligt fra CrossGen Comics, men er blevet købt af Disney. Der er pt. planlagt 4 bøger i serien. De første to udkommer i august 2006, og de næste to i marts 2007. På hjemmesiden www.abadazad.com kan man bl.a. læse mere om landet Abadazad, dets skabere og spille spil.


















En anbefalelsesværdig og anderledes serie også for de yngre læsere - fra ca. 9 år.

J. M. DeMatteis: Abadazad 1- Vejen til drømmenes by
Tegner: Mike Ploog
Farvelægger: Nick Bell
Forlag: Sesam - Egmont
Sider: 144
Udgivelsesdato: 23.08.2006
ISBN 87-11-22698-6
Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

J. M. DeMatteis: Abadazad 2 - Drømmetyven
Tegner: Mike Ploog
Farvelægger: Nick Bell
Forlag: Sesam - Egmont
Sider: 144
Udgivelsesdato: 23.08.2006
ISBN 87-11-22699-4
Køb eller bestil bogen på saxo.dk.