Flere nyheder

 
Udstilling
Ødelagte Verdener

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Ødelagte Verdener
Man. 18. sep. 2006

- og rekonstruktionen utopi.

Fra den 16. september - 17. december kan man i Århus Kunstbygning overvære udstillingen "Ødelagte Verdener og rekonstruktionen utopi", og det lyder jo både dyrt og fornemt, og de fleste almindelige mennesker lader sig nok nemt skræmme af sådan en titel, men det hele handler egentlig om den indvirkning, vi som mennesker mere eller mindre bevidst har på vores verden og vores evindelige forsøg på at reparere de skader, vi gør på verden, samt en higen efter det oprindelige, det naturlige og det normale.

Der er taget kunstnere med fra det meste af verden i denne udstilling af mere eller mindre letopfattelige kunstværker, hvis man da overhovedet er enige om, at værkerne kan betragtes som kunst, idet noget af det mere virker som politiske provokationer og manifestationer.

Et af de mere markante værker er en udstoppet kronhjort opstillet ved siden af nogle udtjente hårde hvidevarer. Personligt troede jeg at værket handlede om brug-og-smid-væk-kulturen, eller den forurening der sker af kronhjortens habitater, men det kunstneren ifølge værkets kommentar ville, var at stille spørgsmål ved det maleri af kronhjorten foran en malerisk skov eller skovsø, som de fleste har på deres indre nethinde som den naturlige og attråværdige baggrund for sådan en kronhjort.

Et andet værk, der gjorde et stort indtryk var nogle billeder af dåse labels, hvor der f.eks. kunne stå bønner, og så en angivelse af hvor mange milligram eller antal piller der skulle tages. Jeg fik associationer til debatten om danskernes madkultur og vores ligegladhed med råvarerne og hvad vi spiser. På mig virkede det som en slags konsekvens-kommentar: når vi er ligeglade med, hvad vi spiser, så kan vi i stedet bare tage nogle piller med den næring, vi vil have, og helt droppe madlavningen. I virkeligheden var billederne en kommentar til et ulandsprojekt med uddeling af AIDS medicin, hvor kunstneren havde ladet sig inspirere af de labels, der var på medicinæskerne.

Ud over de ovenstående værker har publikum mulighed for interaktivt at vælge dagens vejr, designe sin egen cyborg, beslutte hvilke dyr der skal udryddes og meget mere. Udstillingen involverer temaerne videnskab, natur, politik, og behandler det dobbelttydige i begreberne det kunstige og det naturlige.

Hvis du ikke er blevet skræmt væk af den dyre titel og ovenstående beskrivelse, kan udstillingen opleves fra den 16. september - 17. december i Århus Kunstbygning, og som bonus kan du også se Henrik Saxgrens flotte og inspirerende billedudstilling Krig og Kærlighed, som handler om de meget forskellige mennesker, som er indvandret til norden hovedsagelig på grund af krig eller kærlighed. Med udstillingen kommer man om bag det ensartede og stereotypiske billede af indvandrere, som typisk fremstilles i medierne.

Foto: Henrik Saxgren