Flere nyheder

 
Litteratur
Osho: Mod

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Osho: Mod
Fre. 22. sep. 2006
Glæden ved at leve livet farligt

Engang hed han Bhagwan Shree Rajneesh og havde en ashram i Poona, Indien, i 70'erne, som alverdens vesterlændinge valfartede til, deriblandt også mange danskere. Han var den første spirituelle lærer, der forsøgte at tilpasse østlige meditative systemer til vestlige livsformer og psykologiske metoder, at skabe en slags syntese mellem østlig og vestlig tankegang.

Belæst og velbevandret
Det har været lidt småt med udgivelser af Oshos tekster på dansk i modsætning til andre europæiske lande. Der udkom nogle tekster i 1975 og 1980, men så har der været en pause i publikationerne indtil i dag. Bøgerne er ikke skrevet af ham selv, men er nedskrevne bånd-optagelser af de mange 'talks' han daglig over en længere årrække gav til sine store skarer af andægtigt lyttende sannyasins, som hans tilhængere blev kaldt.

Han var uhyre belæst og meget velbevandret i vestlig skønlitteratur, filosofi og psykologi og således i stand til at krydre sine foredrag med interessante og underholdende anekdoter om betydningsfulde mænds og kvinders liv og tanker, og han havde et eminent blik for, hvad der var galt med os vesterlændinge, som han alle som én udnævnte til at være neurotiske.

Det modige menneske
Osho lægger ud med at spørge: "Hvad er mod?" og svarer: "I begyndelsen er der ikke megen forskel på kujonen og det modige menneske. Den eneste forskel er, at kujonen lytter til sin frygt og følger den, og det modige menneske lægger den til side og går videre. Det modige menneske går ind i det ukendte på trods af al frygt."

Det er alpha og omega at risikere det kendte for det ukendte, det bekvemme for det ubekvemme, det er kun gennem fare, at mennesket opnår modenhed og udvikling. Hos Osho er det altid enten/eller, han giver ikke ved dørene, som når han siger: "Det er frygten, der holder mennesker tøjret til det kendte, og når først en person er tøjret til det kendte, er han død."

Imod forstanden
Osho er inkarneret modstander af forstanden, af tænkning i det hele taget: "At være, ikke at tænke, er måden at erkende det grundlæggende på. Videnskab betyder tænkning, filosofi betyder tænkning, teologi betyder tænkning. Religiøsitet betyder ikke tænkning... Den religiøse tilgang er en ikke-tænkende tilgang. Den er mere intim, den bringer dig nærmere virkeligheden."

For Osho drejer det sig altid om hjertets vej, og han finder ud af, at det engelske ord for mod, courage, kommer af den latinske rod cor, som betyder "hjerte". Så det at være modig betyder at leve med hjertet.

Lykkelige ulykkelige
Osho har nogle originale overvejelser om lykken, for, som han siger, "er det at være lykkelig ensbetydende med det største mod. At være ulykkelig er meget fejt. Det er meget sjældent, at folk ønsker at være lykkelige - uanset hvad de altid siger. Det er meget sjældent, at folk er parate til at være lykkelige - de har så meget investeret i deres ulykke. De elsker at være ulykkelige .. faktisk er de lykkelige over at være ulykkelige!"

Osho er fuld af den slags overrumplende formuleringer, som får én til at stoppe op og tænke over sit liv. Og han er en del mere underholdende end mange af de bøger med spirituelle emner, der oversvømmer bogmarkedet i dag.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Osho: Mod
Forlag: Borgen
Sider: 184
Udgivelsesdato: 08.09.2006
ISBN 87-21-02723-4