Flere nyheder

 
Litteratur
Tudemarie

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Tudemarie
Lør. 30. sep. 2006

Nu kan vi genopleve Tudemaries barndom i København; en børnebogsklassiker af format er blevet genudgivet! Dette er til stor fryd for de, som vil genlæse barndommens yndlingsbøger, og for førstegangslæseren, der endnu har til gode at lære Tudemarie at kende: "Tudemarie blev du kaldt fra din fødsel, Tudemarie har du heddet i din hele levetid - og sjældent har nogen passet bedre til sit navn!"

Nu genudgives Tudemariebøgerne. Bøgerne, der foregår i 1880'ernes København, handler om den fattige pige Marie, der ofte kommer i vanskeligheder. Men selv om de gale streger følger lige i hælene på Marie, har hun absolut hjertet på rette sted. Det er en bogserie delvist baseret på Maria Andersens egne barndomserindringer fra København, hvor hun blev født i 1874. Sidste bind er færdiggjort af veninden og forfatteren Gudrun Eriksen efter Marias død i 1941.

Bøgerne giver et rigtig godt billede af datidens Danmark - særligt om dagligdagen og de fattige kår i København. Den første bog, Tudemarie, handler om tiden fra Tudemaries fødsel til hendes tidlige barndom og konfirmation. Om tiden i Asylet, sommerferierne på landet og de forskellige venner, hun får. Det er de små historier, som opstår, når Maries handlekraft og nysgerrighed får overtaget, og på en eller anden måde får hende i vanskeligheder.

I den anden bog, Tudemarie søger plads, er Marie blevet konfirmeret og skal ud og tjene. Hun prøver forskellige pladser; som tjenestepige hos frøkenerne Frederikke og Sofie, hos Spækhøkeren og som barnepige hos billedhuggeren med den sygelige kone og de vilde unger. Vi ser hende skabe venner og uvenner, og lærer mere om livet som ung pige i datidens Danmark.

Hvad der videre hændte med Tudemarie er slutningen på serien - her følger vi den 16-årlige Marie, der lærer at lave mad og sy. Selvom hun næsten er voksen, har hun dog stadig hang til spilopper - og hendes stærke retfærdighedsfølelse bringer hende igen og igen i konflikter. Men alligevel er det ved seriens slutning ligesom Maries liv er ved at flaske sig:

"Jeg har altid syntes, at Marie var den mest ubegavede af vores børn, men nu er det, ligesom forstanden begynder at vågne. Den mest uregerlige har hun været, men der er ved at komme skik på hende - og så kan folk lide hende, så jeg er slet ikke så bekymret for hende."

Dette er en ægte børnebogsklassiker, som absolut har fortjent at blive genlæst - både for ens egen skyld og for ens børns skyld. Bogen kan bruges som højtlæsning fra 5 år, og kan læses selv fra ca. 10 - 100 år. Det er en dejlig serie, der får en til at trække på smilebåndet og krumme tæer over alle Tudemaries påfund.


Maria Andersen: Tudemarie
Forlag: Aschehoug
Sider: 128
Udgivelsesdato: 01.09.2006
ISBN: 87-11-22778-8
Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Maria Andersen: Tudemarie søger plads
Forlag: Aschehoug
Sider: 128
Udgivelsesdato: 01.09.2006
ISBN: 87-11-22779-6
Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Maria Andersen & Gudrun Eriksen: Hvad der videre hændte Tudemarie
Forlag: Aschehoug
Sider: 112
Udgivelsesdato: 01.09.2006
ISBN: 87-11-22781-8
Køb eller bestil bogen på saxo.dk.