Flere nyheder

 
Litteratur
Osho: Kreativitet

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Osho: Kreativitet
Man. 30. okt. 2006

Slip de indre kræfter fri.

Således indleder Osho sin anden bog i serien: Indsigter om at leve: Når først det patologiske er forsvundet, bliver alle skabende. Forstå det så dybt som muligt: Kun syge mennesker er destruktive. Sunde mennesker er kreative. Kreativitet er den virkelige sundheds duft. Når et menneske er virkelig sundt og helt, kommer kreativiteten naturligt til det, trangen til at skabe opstår.

Frihed er kodeordet. Hvis man ønsker at skabe, må man frigøre sig fra enhver programmering, fra flokmentaliteten, blive et selvstændigt menneske. Oshos vision om det nye menneske, det uneurotiske menneske, er en forening af det spirituelle og det jordiske, som han kalder 'Zorba the Buddha.' Man skal være meditativ som Buddha, men også være fuld af følelser som Zorba. Man skal strømme over af kærlighed. Men det er ikke nok, man skal også handle og handling omfatter kreativitet - enhver form for kreativitet - musik, poesi, maleri etc. Men, siger Osho, du skal skelne mellem handling og aktivitet - handling kommer fra det stille sind, det sind der er i balance, mens aktivitet kommer fra det rastløse sind, som ofte ender i besættelse og destruktivitet.

Afslappelse er et andet vigtigt kodeord, som bl.a. er fravær af aktivitet, og som ikke er så nemt endda, for det drejer sig ikke kun om kroppens afslappelse, men også sindets. Budddhaer siger altid: "Vær uden ønsker", for de ved, at hvis man har et ønske, et begær, kan man ikke slappe af. De siger også: "Begrav de døde," som er fortiden og dermed tankerne. Man skal forsøge at lade tankerne være, ikke involvere sig i dem, simpelthen betragte dem og så slippe dem. Det er begyndelsen til en meditativ bevidsthed og forudsætningen for kreativitet.

Man skal ikke ønske sig Gud (Oshos ord for kreativitet), for når du er uden ønsker, kommer han til dig. Man kan ikke ønske sig frigørelse - for det at ønske er selve ufriheden. Når du er uden ønsker, er du frigjort, siger Osho med et citat fra Tilopa, en af de store oplyste mestre. Man kan ikke ønske sig buddha-tilstanden, for at ønske noget er en hindring. Vesterlændinge har svært ved at forstå, at man ikke skal stræbe efter at blive bedre, nå højere op. I østen er selve denne anstrengelse for at blive til noget en hindring, for "du er allerede det, du prøver at blive til!"

Man skal optræde i harmoni med naturen. Kreativitet er en meget paradoksal bevidstheds- og værenstilstand. Den er handling gennem ikke-handling. Den er ikke gøren, den er laden ske. Kreativitet betyder simpelthen, at du er totalt afslappet. Du gør ikke noget, du er kun et redskab. En sang kommer igennem dig - det er ikke dig, der skaber den - den kommer fra det hinsides. Hvis du selv skaber den, er den bare ordinær, dagligdags. Når det kommer igennem dig, har den en enorm skønhed, den har noget af det ukendte i sig.

Et langt kapitel handler om de fem hindringer, altså noget der hindrer energiens naturlige flow, for eksempel selvbevidsthed, som Osho kalder ubevidsthed, fordi egoet kun er bevidst om sig selv, ikke om den helhed, det indgår i. Andre hindringer er perfektionisme, intellektet, overbevisninger og stræben efter anerkendelse.

Osho har ikke meget godt at sige om egoet, som han siger: Livet består af små ting. Men dit ego siger altid, at det er små ting, og at du gerne vil udføre noget stort - skrive stor poesi. Du vil gerne være Shakespeare eller Milton. Det er dit ego, der skaber problemerne. Drop egoet, så kan alt blive kreativt, selv dagligdags rutiner som at vaske gulv. Og, siger han, når jeg siger "vær kreativ", mener jeg ikke, at I alle sammen skal gå ud og blive store kunstmalere eller store digtere. Jeg mener ganske enkelt, at I skal lade jeres liv være et maleri, lade jeres liv være et digt. Husk altid det, ellers vil egoet føre jer ud i problemer.

Bogen er en guldgrube af livsvisdom og et hav af små underholdende historier til at belyse Oshos ideer og belæringer. Lad os endelig få nogle flere bøger med Oshos tanker på dansk. Han holdt jo daglige improviserede foredrag gennem 35 år, som alle er optaget på bånd. Jeg ville foreslå at man oversatte "The Mustard Seed", en foredragsrække, hvor Osho, eller Bhagwan Shree Rajneesh, som han hed dengang, kommenterer den enestående samling af Jesus-ord, som man kalder Thomasevangeliet.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Osho: Kreativitet
Forlag: Borgen
Sider: 190
Udgivelsesdato: 08.09.2006
ISBN 87-21-02722-6