Flere nyheder

 
Teater
Et juleeventyr

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Et juleeventyr
Man. 20. nov. 2006

Når kulden nærmer sig, og de klassiske fortællinger fra juletiden begynder at dukke op på teatrenes plakater, så mangler man kun at sneen falder for rigtig at byde julestemningen velkommen. Og en af de - måske endda den - mest klassiske julehistorie er vel Charles Dickens "Et juleeventyr".

De fleste kender Charles Dickens historie om den gamle gnier Ebenezer Scrooge, som hader julen og gør sit bedste til at fjerne ethvert tiltag til juleglæde. Han har en ansat - Bob Cratchit - som knokler for sin minimale løn, og næppe kan få det hele til at hænge sammen. Alligevel bevarer han og hans familie deres glæde og gode humør, også selvom det ser skidt ud for hans søn "Tiny Tim", som er syg og de har ikke råd til en læge.

Scrooges nevø, Fred, inviterer Scrooge hjem til sin familie i julen, men den kolde Scrooge afviser ham naturligvis på det skarpeste. Så sker det natten til juleaftensdag, at Scrooge bliver hjemsøgt - først af hans gamle kompagnon Marleys genfærd, og derefter af tre ånder, som viser ham henholdsvis fortiden, nutiden og fremtiden. - Den sidste har han dog mulighed for at ændre på.

Igennem de tre episoder ser man, hvordan Scrooge på én gang overvældes af følelser af glæde over barndommens minder, og af smerte og sorg over de hændelser, der har gjort ham til den, han er i dag, og har fået ham til at vende ryggen til den glæde og forhåbning, der har skuffet ham så ofte før.

Og af hensyn til dem, der ikke kender historien i forvejen, vil jeg naturligvis ikke afsløre om denne rejse gennem tiden så får den gamle gnier Scrooge til at finde sit hjerte og juleglæden igen!

Den store hovedrolle som Scrooge spilles til UG af Klaus T. Søndergaard. Han gør det rigtig godt, og skaber en enormt troværdig karakter - både når det er griskhedens grimme ansigt der træder frem, og i de perioder, hvor det er den barnlige glæde og den ellers godt skjulte godhed i ham, der kommer til syne.

I de øvrige roller ses bl.a. Jesper Riefensthal (som Bob Cratchit m.fl.), Ole Møllegaard (som Jacob Marley m.fl.), Sune Abel (som den unge Scrooge m.fl.), Arne Lundemann (som den nuværende juls ånd m.fl.) og flere, som alle sammen gør det ganske fint i deres supplerende roller, uden der dog er nogen der markerer sig væsentligt. - Men det er der heller ikke behov for med en strålende Klaus T. Søndergaard i hovedrollen.


Selve stykkets handling, som er meget tro mod Dickens historie, glider fint, og de enkle og meget funktionelle kulisser skaber en fin ramme om det. I det hele taget virker det som et solidt stykke, der er skabt med begge ben på jorden, uden at ville for meget, hvor de til gengæld når det mål, der er sat - og lidt til.

Og med en rigtig stærk hovedrolle-præstation bliver det et godt og meget seværdigt stykke, hvor man føler sig godt underholdt.

Et juleeventyr kan ses på Odense teater fra den 15/11 til den 23/12 2006. Se spilletider.