Flere nyheder

 
Film
Caprino Dukkefilm

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Caprino Dukkefilm
Fre. 1. dec. 2006

Ivo Caprino er en legende i norsk film og i dukkefilmgenren, og for første gang udgives hans dukkefilm på DVD. Det er ikke en samling, der vil vække stor begejstring hos vores børn, der er vant til computeranimerede historier i et helt andet tempo end dukkefilm. Men nok nærmere hos forældregenerationen, som kan huske dem fra deres barndom, og som allerede har et forhold til filmene.

Ivo Caprino blev født ind i en berømt norsk kunstnerfamilie. I 1948 startede han animationsselskabet Caprino Filmcenter Ltd., hvorfra han i årenes løb lavede en lang række animerede kortfilm. Mest kendt er Ivo Caprino nok for dukkefilmen Bjergkøbing Grand Prix, men han har også lavet mange andre prisbelønnede dukkefilm. Med denne samling af Ivo Caprinos dukkefilm kan disse opleves i nyrestaurerede udgaver. Filmene er manuelt tilpassede det nye brede billedformat på tv, og lyden er ligeledes bearbejdet til stereo og Dolby Digital 5.1.

Karius og Baktus og andre historier
Denne DVD indeholder den elskede historie om brødrene Karius og Baktus og deres kamp mod tandbørsten i munden på drengen Jens. Historien om den fattige og godhjertede Lille Frik, der arbejder hårdt i tre år for kun tre guldmønter, og som senere forærer dem væk til vagabonder, han møder på vejen. Men som dog belønnes med tre ønsker for hans godhed.

Udover disse to kendte eventyr er der historien Et hundeliv og Caprinos allerførste sorte-hvide dukkefilm Tim og Tøffe, en lille fortælling om vennerne og trubadurerne Tim og Tøffe, og om aben som stjæler Tøffes mandolin og stikker af op i bjergene. Selve historien er ikke videre god, men det er interessant at se den første dukkefilm, Ivo Caprino lavede, og den udvikling, der er sket. Et hundeliv er en ganske underholdende film, bestilt af Norges Sparebanker, om en by befolket af hunde - om trubaduren Trofast, der ødsler sine penge bort indtil hans kæreste Bella får ham på bedre tanker, og han finder et arbejde.

Da Askeladden åd om kap med trolden og andre historier
I Askeladden lokker drengen trolden til at spise om kap, for at kunne få lov til at fælde i skoven, hvor trolden bor. Den standhaftige tinsoldat er H.C. Andersens kendte eventyr om den enbenede standhaftige tinsoldat, der forelsker sig i den smukke linedanserinde, hvilket vækker trolden-i-æskens raseri. Papirdragen er en film om børn, der hjælper hinanden, sponsoreret af UNICEF: I en drømmeverden rejser en lille dreng rundt i papirdragen og hjælper andre børn i nød - med at skaffe lægehjælp, undervisning, fabrikker og traktorer. En meget tidstypisk indstilling til hjælpearbejde, men alligevel en sød og velment lille film. Figurerne fra Thorbjørn Egners Dyrene i Hakkebakkeskoven er med i historien Klatremusen i knibe, også bestilt af Norges Sparebanker, hvor mange af de gode sange fra bogen er med, blandt andet 'I skoven skulle være gilde' og 'Klatremusens vise'.

Musik på loftet og andre historier
Også på denne DVD findes 4 af Caprinos dukkefilm. I Askeladden og de gode hjælpere møder Askeladden en mand, som forærer ham et skib, der sejler lige så godt på land, som i luften og på vand, som tak for hans godhed. På rejse med skibet møder Askeladden mange mennesker, som kommer om bord og bliver gode hjælpere, da han vil giftes med prinsessen. Rævens enke er historien om ulven, bjørnen og ræven, der alle vil giftes med rævens enke. Musik på loftet er en belærende musikalsk film, om Lars og Lotte, der ikke vil lære at spille musik, men som i en drøm møder de levende musikinstrumenter på faderens loft. I historien om De syv fædre i huset, følger vi en vandringsmands problemer med at finde ly for natten i et huset med syv fædre.

På alle 3 DVDer er ekstramateriale, hvor man blandt andet kan få mere af vide om Caprino Studios, og om de fire generationer i foretagenet. Fra Ivo Caprinos mor, der lavede de fleste af de dukker, der blev benyttet i filmene, til Ivos barnebarn Mario, der i 1998 startede i firmaet, og som med sin baggrund som computerprogrammør er med til at bære studiet ind i den nye digitale tidsalder. For hver film er det muligt at læse mere om baggrunden. Det er også muligt at se forskellige klip før og efter restaureringen, og det er helt utroligt en forskel, der er at se! En virkelig flot restaurering.

Det er svært at anmelde disse film, for historisk har de haft betydning, og mange vil sikkert gerne eje dem af ren nostalgi. Men jeg tror ikke de har den store appel til børnepublikum af i dag. Her er de originale danske lydindspilninger måske nok restaurerede, men sproget hører stadig forgangne tider til. For den interesserede i dukkefilm og Ivo Caprino, er det dog rigtigt spændende at se udviklingen og historien i filmene. Men samlet set kun en lunken anbefaling her fra.

Ude på dvd fra SF-film.