Flere nyheder

 
Litteratur
Slaa fremfor alt ikke børn

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Slaa fremfor alt ikke børn
Tir. 2. jan. 2007
- naar fremmede er til stede.

Grunden til at de fleste har hørt om Emma Gad og læst om hendes regler for etikette er, at hun faktisk var i et modsætningsforhold til hendes samtid, idet det dengang var sådan, at man enten kendte til pli og etikette helt naturligt, fordi man var opvokset med disse standarder, eller også kendte man ikke til den, og eftersom man ikke kunne læse eller studere sig til god opførsel, var det meget enkelt at kende forskel på fine og jævne mennesker, og det er jo altid rart således at kunne undgå risikoen for at komme til at mænge sig med pøbelen uden at vide det.

Med Emma Gad blev det pludseligt muligt for almindelige mennesker at læse sig til, hvordan man burde opføre sig for at kunne fremstå som et dannet menneske. I dag virker flere af disse regler om god opførsel helt ude i skoven, mens andre stadig kan bruges, men i denne bog er samlet nogle af de sjoveste formuleringer fra Emma Gads bog om god opførsel. Flere af rådene ville nok i dag blive betragtet som ekstremt dårlig opførsel, f.eks. rådet om at invitere en nybagt far ud for at adsprede ham lidt fra hjemmets trivialiteter! I dag ville det sikkert i hvert tilfælde af kvinden blive betragtet som skilsmisseårsag, i hvert tilfælde hvis manden takkede ja.

Der er dog stadig råd, der kan bruges i dag. Bogen begynder med en række grundlæggende råd for god opførsel: Vær ikke snobbet, Vær ikke vigtig, Vær ikke underdanig, vær fordringsfuld over for Dem selv men ikke over for Andre. Ovenstående kunne da ikke være mere passende skrevet om god opførsel mellem mennesker.

Der er morsomme bemærkninger vedrørende måder at håndtere en uønsket forbindelse mellem sit barn og en mulig kommende svigersøn eller datter, afståen fra at holde taler ved bryllupper og lign. for ikke at virke hæmmende på den almindelige munterhed, vigtigheden af ikke at nævne en dames alder til fødselsdage osv. Rådene kan i dag måske nok mest bruges som et kuriosum, eller et morsom indslag. Hvis der i familien finde ældre personer, kan rådene også bruges til at udvise udsøgt opdragelse, da man kan være sikker på at disse ældre selv er opdraget efter Emma Gads principper.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Emma Gad: Slaa fremfor alt ikke børn, naar fremmede er til stede
Forlag: Gyldendal
Sider: 188
Udgivelsesdato: 17.11.2006
ISBN: 87-02-05284-9