Flere nyheder

 
Litteratur
Aschehougs bog om pæoner

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Aschehougs bog om pæoner
Man. 19. mar. 2007

En ny og nem tilgængelig havebog om pæoner - med råd og vejledning om pasning og dyrkning af de mange forskellige typer af pæoner. Det er en niche-bog for den meget haveinteresserede, der allerede kender sin have, og som gerne vil introduceres til pæoner.

Bogens indledende kapitler gennemgår "Pæonen i vores haver", der især gør meget ud af pæonernes placering i haven og hvilke andre blomster den plantes sammen med. Pasningen er gennemgået med særlig fokus på placering, omplantning og gødskning. Dernæst er blomstens kinesiske oprindelse, dens indvandring og forædling beskrevet, og det giver pæonen et skær af Asiens mystik over sig.

I den anden halvdel bliver de vigtigste sorter gennemgået med beskrivelser og billeder - samt oplysninger om oprindelse, højde, hårdførhed, duft, og i hvilke lande, de er i salg.

Bogens forfatter er svensk, og der er således en enkelt pæon, der kun udbydes til salg i Sverige (Herregårdspæon), mens de fleste andre iflg. bogen udbydes både i Europa, USA, Japan og New Zealand. Denne oplysning virker derfor reelt overflødigt, og giver bogen præg af at være kopi fra en database.

Der er gjort en del ud af opdelingen mellem staudpæoner og træpæoner, og i hvert sit afsnit er de mest almindelige sorter gennemgået. Men derudover er systematikken lidt uskarp, og når man er igennem bogen sidder man stadig tilbage lettere forvirret over de forskellige typer af silkepæoner, duftpæoner, hybrider, itoh-hybrider, bonderoser etc. Systematikken kunne godt være illustreret bedre, men for pæon-interesserede vil denne bog givetvis kun udgøre en smagsprøve.

Hele bogen er spækket med helt igennem fantastiske billeder af.. pæoner. Langt de fleste billeder er nærbilleder af de forskellige sorter, og der kunne måske godt være givet lidt flere stemningsbilleder/inspirationsbilleder af haver med pæoner i f.eks.

Når man får lyst til at kaste sig ud i etablering af pæoner i haven efter at have læst denne bog kan man finde yderligere information hos Dansk Pæon Selskab (www.danskpaeonselskab.dk), som også kan henvise til danske og udenlandske forhandlere af blomsterne.

En fin lille havebog for dem der gerne vil have er hurtigt indblik i pasningen af pæoner og nogle af de forskellige pæoner, der findes. Den er hurtigt læst og er mere en opslagsbog, end en inspirationsbog.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Susanna Widlundh: Aschehougs bog om pæoner
Forlag: Aschehoug
Sider: 96
Udgivelsesdato: 12.3.2007
ISBN: 978-87-11-2676-7