Flere nyheder

 
Musik
Lumsk: Det vilde kor

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Lumsk: Det vilde kor
Man. 26. mar. 2007

Lumsk kommer fra de dybe, norske skove, hvor trolde, niddinger og andre mytiske væsener bebor en forunderlig og længe glemt verden. På deres seneste udspil tager de dog favntag med en mere moderne, men ikke desto mindre mytisk og forunderlig verden, nemlig den norske forfatter Knut Hamsuns digtcyklus "Det vilde kor".

Lumsk blev verdenskendt i Norge med deres første regulære udgivelser "Åsmund Frægdegjevar" fra 2003 og deres meget roste "Troll" fra 2005, hvor det især var Stine Langstrands krystalklare alfestemmes samklang med de muldtunge og pelsklædte melodier fra den norske folkesagn, der kendetegnede det konservatorieuddannede folkrock-ensemble.

Med "Det vilde kor" har Lumsk forladt de mørke skove og de regnglinsende granitfjelde og bevæget sig ind i en, i Norge især, kontroversiel forfatters nationalromantiske univers. Et digterunivers, der gennem et århundrede er blevet overskygget af forfatterens fascination af den tyske nationalsocialisme i 1930'erne. Som J.V. Jensen i Danmark kæmpede Knut Hamsun med en litterær stigmata, fordi han i sine værker i et vist omfang bekendte sig til den tyske nationalsocialisme. Et stigma, der fulgte ham gennem hele forfatterskabet.

Men med digtsamlingen "Det vilde kor" fra 1904 griber Lumsk tilbage til en norsk forfatter, som med sit værk "spænder fra dyb fortvivlelse til henført jubel, fra lavmælt inderlighed til satire og lystig spot, såvel som til mægtig patos". Og det er netop disse digte, Lumsk transskriberer til et tilsvarende fortvivlet, henført og jublende musikalsk epos. Og eksperimentet lykkes, hvis man bevæger sig ind i dette litterære, musiske univers.

Man kan naturligvis også blot lade sig henføre af den skønne vokal og de af Espen W. Godøs fantastisk instruerede numre, for der er musik, sang og stemning på "Det vilde kor" til et utal af nattetimer, hvor man i selskab med sorte vokslys, rubinrød vin og en kærlighedshungrende mage kan lade sig henføre til en umiddelbar glæde og sorgfuld elskov med den norske sjæl.

Tabu Recordings/Target Distribution.