Flere nyheder

 
Diverse
På sporet af elefanten

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
På sporet af elefanten
Fre. 30. mar. 2007

Jens-Erik Risom indleder sin stort anlagte bog med følgende ord: "En ånd går gennem verden, i hvert fald den vestlige del. Det er selvforbedringens ånd, trangen til forandring, kropsligt, sjæleligt, åndeligt,". Det går fint i hånd med forfatterens formål: Nemlig at præsentere nogle "vejvisere til sundhed, selvkendskab og spiritualitet".

Gennem hele bogens klare og velformulerede fremstilling fornemmer man forfatterens stadige bestræbelse på at vise den dybe sammenhæng mellem kroppen, sindet og ånden. Dette illustreres også af den gådefulde titel På sporet af elefanten, der bunder i en gammel indisk fortælling.

Tre blinde mænd støder på en elefant, der er et helt ukendt dyr for dem, og alt efter hvilken del af elefanten, de rører ved, ben, stødtand eller snabel, får de deres helt egen forestilling om dyret. Men denne forestilling er jo partiel, det er ikke hele billedet, men alle tre beskrivelser danner tilsammen billedet af elefanten.

Således består bogen også af tre dele. Første del præsenterer os for nogle visionære og videnskabelige vejvisere, der bl.a. inkluderer den amerikanske forfatter og bevidsthedsforsker Ken Wilber, hvis bestræbelser på at beskrive østlige og vestlige videnskabelige og spirituelle kortlægninger af menneskesindet har været en stor inspiration for forfatteren. Ken Wilbers arbejde og ideer gennemsyrer også hele bogen.

Det er en force ved bogen, at det til tider lidt tunge teoretiske stof bliver gjort levende og vedkommende gennem forfatterens personlige møder med forskellige spirituelle læremestre, og disse møder fører os praktisk talt rundt på hele kloden. Lige fra Ken Wilber i Colorado, over Osho i Indien, Tulku Urgyen i Nepal til Bob Moore og Jes Bertelsen i Jylland.

Anden del giver en grundig indføring i diverse former for sygdomsbekæmpelse, og forfatteren ser positivt på, hvordan alternative behandlingsformer i løbet af de sidste 28 år har vundet indpas, netop fordi disse teknikker i højere grad end den traditionelle lægekunst betragter mennesket som en helhed af krop og sjæl. Fra det mere kropsbaserede går man videre til sindet - til personlighedensudvikling via diverse terapiformer, og til sidst når vi til ånden, hvor forfatteren forsøger at indkredse, hvad spiritualitet egentlig er for noget. Der gøres bl.a. rede for spiritualitet, som en faktisk bevidsthedsproces og at meditation er en udforskning af bevidstheden - altså et arbejde, der kræver disciplin og vedholdenhed.

Tredje del hedder "Livspraksis" og beskæftiger sig bl.a. med, hvordan det meditative arbejde kan integreres i hverdagen. Der tages afstand fra de mange paradisløfter, der postulerer, at det er muligt at blive helt og aldeles lykkelig. Men mindre kan også gøre det. Mange mennesker længes efter et større nærvær og en dybere livskvalitet, og en af vejene lyder besnærende enkelt. Nemlig at man med regelmæssige mellemrum skal sætte sig på en pude eller stol og forsøge at blive stille, hvilket er hvad en meditativ praksis går ud på. I praksis handler det om at være tilstede i nuet, som filosoffen Ludwig Wittgenstein har udtrykt det: "Kun det menneske, der ikke har levet i tiden, men i øjeblikket, er lykkeligt."

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Jens-Erik Risom: På sporet af elefanten
Forlag: Borgen
Sider: 257
Udgivelsesdato: 13.03.2007
ISBN 978-87-21-02947-0