Flere nyheder

 
Litteratur
Den lille have

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Den lille have
Man. 2. apr. 2007

Her kommer en bog med inspiration til den lille have - og med lille have sigtes især på gårdhaver, men også altaner, forhaver og terrasser. Med denne bog i hånden inspireres der til et godt design og en ny stil, der kan forvandle et hvilket som helst udendørsareal - hvor lille det end er - til et sted, der kan bruges og bringe glæde.

Med denne bog i hånden kan inspireres til et godt design og en ny stil, der kan forvandle et hvilket som helst udendørsareal - hvor lille det end er - til et sted, der kan bruges og bringe glæde. Den lille have anses som et ekstra rum udenfor i denne bog - og det skal tages bogstaveligt. Mange steder er der slæbt møbler udenfor, og ikke kun havemøbler, men også sofaer, lænestole og lamper. Det kan godt være, at det virker inspirerende og ser indbydende ud, men hvor praktisk er det i et nordisk klima, hvor det regner en del af tiden, at man skal ud og redde plyssofaen?

Nogle af forfatterens nøgleord er at skabe en glidende overgang mellem inde og ude og skabe stil i haven ved at opfatte hver enkelt element som del af en helhed. Hvert havelayout starter med papir og pen og, der lagt vægt på designprocessen. Fra det helt basale med opmåling og målestoksforhold til overvejelser om farver, facon og mønstre.

Valg af struktur og planter er det vigtigste valg i designet af en lille have. Strukturer er de materialer, der bruges i haven, måden de anvendes på og stilen, som de arrangeres i. I bogen gennemgår man hegn, ind- og udgange, pergolaer, fliser, træterrasser, trapper, vand, potter og krukker, skulpturer, belysning, stoffer og møbler. Så man kommer virkelig langt omkring. Gennemgangen af planter er opdelt efter farver, duft, bunddække. En ikke helt så botanisk og systematisk tilgang, men meget visuel.

Flere steder i bogen gennemgår man forvandlingen af en have med før-billeder og efter-billeder af designplan, beplantningsplan og anlægning. Ligesom der er talrige eksempler på små haver med godt design med gengivelse af både grundrids, designplan og billeder af de mange gode detaljer. Og det er disse eksempler, der er med til at give bogen en vis styrke.

Det er en detaljernes bog. Der er rigtig mange billeder af de små ting, der er med til at skabe en lille have. Og det er detaljerne, der er med til at skabe inspiration til selv at kaste sig ud i havedesign.

Bogen er britisk, men der er ikke meget skandinavisk præg over de mange sider - og det kan man godt lidt mangle, når man som dansker sidder og læser bogen. Men der er klart mange gode ideer, man kan tage med sig, når man planlægger have, hvad enten den er stor eller lille. Så køb den, hvis du har brug for lidt anderledes inspiration til indretning af en lille have.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

John Brookes: Aschehougs bog om Den lille have
Forlag: Aschehoug
Sider: 352
Udgivelsesdato: 12.3.2007
ISBN: 978-87-11-26766-0