Flere nyheder

 
Musik
Holly Golightly

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Holly Golightly
Man. 2. jul. 2007

Slowly But Surely

Den engelske sangerinde Holly Golightly er nok mest kendt for sin medvirken på White Stripes-albummet "Elephant" (2003). Nu udkommer hun for første gang i Danmark under eget navn. Pladeselskabet Kick Music har til en begyndelse valgt at udsende hele fem albums, heriblandt "Slowly But Surely" fra 2004. Et album, hvis inspiration fra 50'erne, 60'erne og 70'ernes folk rock, blues og country træder klart og tydeligt frem.

Holly Golightly har selv udtalt, at hun henter inspiration i det før-elektriske. Der er da også noget tilbage-til-det-oprindelige over "Slowly But Surely". De fleste af numrene vugger stille og roligt derudad. Man bemærker hver enkelt tone, klang og akkord. Det er behageligt og ægte. Et strejf af bal på en amerikansk high school i 1950'erne. Det er sange, vi kan danse sagte og henført til, som om tiden stod stille og der ikke fandtes andet end den cool rytme i Golightlys sange.

Holly Golightly spæder dog de klassiske rytmer op med elementer fra den tid, hvor rocken begyndte at blive lidt mærkeligere - fra omkring slutningen af 60'erne. F.eks. indeholder nummeret "The Luckiest Girl" citarspil a la The Beatles, og keyboardet på samme nummer - delvist også på pladens næstsidste, "Won't Come Between" - fører os frem til 70'ernes Californien. Det virker som noget, The Doors kunne have komponeret.

Der er over nogle af sangene et let syret præg, som kan være svært at definere. Pladens tredje nummer, "My Love Is", foregår så langsomt og cool, at det bliver drømmeagtigt. David Lynch har skabt lignende stemninger i sine film. Ein bisschen unheimlich. Sangene "On The Fire" og "Slowly But Surely" har samme, lidt uvirkelige kvalitet. Albummet som helhed balancerer på udmærket vis dette mystiske med andre meget mere ligefremme numre.

Holly Golightlys sange er tilbage ved rødderne. Men selv laver hun jo musik i 1990'erne og i dette århundrede. Man kan måske savne en form for vinkling, et moderne musikalsk argument for genfødslen af det før-elektriske. Man kunne også savne en smule mere nerve i fremførelsen. Det er både stemningsfuld og billedskabende retromusik, men går også hen og bliver lidt kedeligt, fordi Miss Golightly synger så cool og distanceret.

Udgivet på Damaged Goods/Kick Music.