Flere nyheder

 
Litteratur
Børn i køkkenet

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Børn i køkkenet
Man. 17. sep. 2007



På bagsiden af bogen står, at det er en anderledes og lettilgængelig kogebog for børn. Men den er hverken anderledes, eller specielt børnevenlig. Gode opskrifter er det, men ikke specielt henvendt til børn. Og mad fortæller måske små historier, men ikke af sig selv..

Bogens 70 opskrifter spænder fra forretter, hovedretter, salater, brød, desserter og snacks, så der er lidt til enhver smag. Men det er ikke specielt anderledes opskrifter - der er både frikadeller, stegt flæsk og forloren hare som i Frk. Jensens kogebog, og syltetøj, smoothies, lagkager og tærter. Der er mange basisopskrifter i bogen f.eks. kogte kartofler og kogte ris, og der er også opskrifter på popcorn og frugtspyd. Så det er ikke her de anderledes opskrifter skal findes. Der er måske brugt lidt flere grøntsager i nogle af opskrifterne end i andre kogebøger f.eks. rodfrugtfrikadeller, grovboller med spinat og pandekager med rødbeder. Der er også et par enkelte eksotiske retter fra det indiske, vietnamesiske og thailandske køkken. Men at kalde det en anderledes kogebog vil nok være at overdrive.

Forfatteren har stor succes med sine madlavningskurser for børn, og det er dem bogen er inspireret af. Jeg tvivler ikke på, at en engageret underviser i køkkenet er en helt fantastisk gave - og at Helle Brøndum Carlsens kurser er givende, inspirerende og børnevenlige, men det er bogen ikke. Lettilgængelig er den heller ikke - jo opskrifterne er brudt ned i trin, men der er ingen forklarende tegninger eller billeder, ligesom der heller ingen forklaringer er på ingredienserne. Så selvom bogen gerne vil lære børn om råvarer og teknikker, så er det at kaste dem ud på dybt vand, hvis man blot stikker dem denne bog i hånden uden vejledning og støtte. Der kunne også godt være lavet små historier til opskrifterne - hvad betyder f.eks. garteau marcel, og hvad er bulgur?

Når alt dette er sagt, så er der mange gode opskrifter imellem, og den er i hvert fald som voksen god inspiration til den daglige madlavning. Men bogens målgruppe, de 9-11 årige, skal i hvert fald være ganske godt erfaren udi madlavning for at få noget ud af denne bog.

En blandet anmeldelse - en bog med gode opskrifter, men som stræber efter at være anderledes og til børn, hvilket den efter min mening ikke er.


Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Helle Brønnum Carlsen: Børn i køkkenet. Carlsens kogeskole

Forlag: Aschehoug

Sider: 169

Udgivelsesdato: 7.9.2007

ISBN: 978-87-11-26936-7