Flere nyheder

 
Litteratur
Kritik, nr. 185

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kritik, nr. 185
Tor. 15. nov. 2007

Det seneste nummer af tidsskriftet 'Kritik', der redigeres af Frederik Stjernfelt og Lasse Horne Kjældgaard, er indbydende. Layoutet er enkelt og lækkert. Farven lilla. Kritik er primært et litteraturtidsskrift for fagfolk, men der gives også plads til andre domæner end litteratur, hvilket den aktuelle udgave er et godt eksempel på. Her blander f.eks. juristen, politologen og kunsthistorikeren sig i talen.

Kritik, Nr. 185 har to hovedtemaer. Således handler tre af bidragene om blasfemi, mens andre tre handler om den folkelige modernisme. Herudover findes "det løse", der måske sammenlagt fylder mere end de omtalte temaer. Der er begejstrede hyldester, kritiske kommentarer og artikler om så forskellige ting som nyere tyrkisk litteratur og det at mindes historiske begivenheder. Variationen er altså stor, og generelt er indlæggene tillige af meget høj kvalitet.

Særligt skal fremhæves Kjell Ivar Skjerdingstads artikel om den norske forfatter Erlend Loes romanpoetiske projekt. Artiklen falder ind under emnet folkelig modernisme, fordi Skjerdingstad her mener, at Loes romaner kan ses som et forsøg på at komme tilbage til en form for umiddelbarhed. En verden, hvor kulturen og sproget ikke uafladeligt udstyrer alting med andre og nye betydninger, men hvor tingene på en måde bare betyder det, de gør i sig selv. Et paradoksalt, nærmest umuligt, men spændende projekt, godt formidlet af artikelforfatteren.

Af de to hovedlinjer fremstår den om blasfemi som den mest fokuserede. Man kommer godt rundt om begrebet. Først argumenterer juristen Henrik Palmer Olsen for, at blasfemiparagraffen burde afskaffes. Skal straffeloven beskytte folks følelser, spørger han bl.a.. Så fortæller kunsthistorikeren Mikkel Bogh om blasfemi i billeder. En god pointe i denne artikel er, at det ofte er tvivlen hos beskueren, der er mest angstfremkaldende. Tvivlen om, hvad der egentlig er ment med billedet. Sidste blasfemi-indlæg vedrører den hellige (?) forening af det sakrale og det obskøne i Simon Grotrians digtning. Læseren inviteres til at splejse det hellige og det profane i mødet med digtene.

Kritik - version 185 har meget at byde på for de meget litteraturinteresserede. Men da litteratur jo handler om alt mellem himmel og jord og ofte om det allermest menneskelige, er der noget for alle mennesker. Målgruppen er alligevel ikke alle. Dette antydes af overskrifter som "Panerotisk kønsdifferensindifferens som medium for homoerotik", der, selv om det handler om sex, nok ikke vil lokke læsere til i hobetal. Hvert sit fagområde, hvert sit sprog. Fysiktidsskrifter er nok heller ikke letlæselige, selv om de handler om jorden og månen og stjernerne.

Frederik Stjernfelt & Lasse Horne Kjældgaard (Red.): Kritik, Nr. 185. Oktober 2007
Forlag: Gyldendal
Sider: 136
ISBN: 9788702059120