Flere nyheder

 
Litteratur
Peter og Petra

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Peter og Petra
Man. 26. nov. 2007

Dette lille eventyr af Astrid Lindgren stammer helt tilbage fra 1949. Tidligere har det været at finde i samlingen Nils Karlsson Pyssling. Nu udkommer eventyret både i Sverige og Danmark som en selvstændig bog. Nyoversat til dansk og med tegninger af den svenske illustrator Kristina Digman.

Bogen lanceres som en klassisk Astrid Lindgren, hvilket den nok er i stil og tone, men den er næppe klassisk i betydningen: enestående monument i børnebogslitteraturen, som f.eks. Emil fra Lønneberg. Uanset hvad er det en rar lille historie.

Peter og Petra begynder i skole er beretningen om søskendeparret Peter og Petra, der en dag banker på døren henne i skolen. De vil gerne lære noget. Det særlige ved dem er, at de er bitte bitte små. Frøkenen, der først bliver noget forundret, tager kærligt imod dem. Alting skal være i miniformat til klassens nye elever - jakkeknagerne, pultene, stolene, ja selv kommentarene i stilehæftet skal skrives med den mindst mulige skrift. Men alting bliver sørget for. Og når de skal læse højt fra læsebogen, løfter Gunnar dem op, så de kan sidde på bordet foran ham.

Det er også historien om Gunnar, der får to nye venner. Næsten som de bedste fantasivenner man kan forestille sig. De er anderledes, spændende og sjove. Og de bor i en lille hule under et grantræ i et hjørne af parken. Indenfor i det lille bo sidder den lille far i gyngestolen og læser avis, "Dagens nyheder", som enhver anden far. Kristina Digman har lavet en god tegning af den enorme Gunnar, der ligger udenfor i snevejret og kigger ind ad vinduet. Der oser af hygge inde hos Peter og Petra. Senere på aftenen finder de skøjterne frem, og Peter og Petra står på skøjter, som var det en drøm, fordi de hver aften øver sig, når de store børn er gået hjem. Gunnar er meget betaget af sine nye venner, men en dag dukker de ikke op ovre i skolen. Forsvinder lige så pludseligt, som de kom. Ingen tvivl om at de fandtes dog, for Gunnar får et brev fra dem, hvor de fortæller, at de bare er flyttet.

Peter och Petra, som fortællingen nøjes med at hedde på svensk, er nok ikke så meget andet end en sød, lille historie. Men den har en særlig stemning, som frembringes med ganske enkle midler. Den almindelige hverdag, der pludselig får præg af eventyr. Forhold, der bliver vendt op og ned. Børnene bliver de store. Med til eventyrmystikken hører også at Peter og Petra accepteres så hurtigt trods deres abnorme størrelse. Efter den første lille undren glider de ubesværet ind i klassens og Gunnars liv. Selv om de til en vis grad bliver normaliseret, bliver de ikke fuldstændig assimileret. De er stadigvæk små og bedre til at stå på skøjter end de fleste. Deres optagelse i "de stores" verden foregår ubesværet, men ikke ubemærket. Anderledesheden er intakt. Måske er det en allegorisk fortælling om den perfekte integration, Astrid Lindgren har skrevet for over 50 år siden?

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Astrid Lindgren: Peter og Petra begynder i skole
Forlag: Gyldendal
Sider: 28
ISBN: 978-87-02-06324-0