Flere nyheder

 
Litteratur
Latinamerika - smag og behag

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Latinamerika - smag og behag
Man. 26. nov. 2007

En kogebog fortalt på både dansk og spansk omkring mad i den latinamerikanske verden. Meget autentisk med opskrifter, der absolut ikke er fordanskede, er bogen inddelt i små afsnit fra hvert land. Og så det allerbedste; medfølgende er der en cd med latinamerikansk musik, man skal høre for at komme i den rette stemning, mens man laver maden.

Dette er ikke blot en kogebog, men snarere en kulturel rejse gennem Latinamerika, med hovedvægt på smagsoplevelser og musik i de 23 latinamerikanske lande, der er repræsenteret.

Bogen er opdelt i små afsnit hørende til hvert enkelt land, og hvert afsnit indledes med lidt kultur og facts om det enkelte land. En meget god måde at indlede de forskellige afsnit, samtidig med at det også er meget spændende at kunne sætte sig lidt ind i landet, inden man udvælger sig en opskrift. De ting, der lige kort bliver ridset op er bl.a. hovedstad, indbyggertal afgrøder, religion, landets helligdage mm.

Bogens retter er meget lokale og absolut ikke "fordanskede", og målgruppen er måske allermest dem, der har rejst i Sydamerika eller kender noget til landene i forvejen, derudover er der mange andre der ville kunne have interesse i denne anderledes kogebog. Dem som bare synes det kunne være interessant at lære at lave noget autentisk sydamerikansk mad eller måske bare på grund af sproget, da det er en glimrende og meget sjov måde at udvide sit spanske vokabularium på, og hele bogen er opbygget omkring en parallel spansk og dansk tekst.

Sværhedsgraden er også meget forskellig, og der er alt lige fra meget lette retter, til retter, der både kræver god tid samt nogen erfaring i et køkken. Og det er ikke blot de latinamerikanske retter, som vi kender bedst her i Danmark som mexicanske tortillas og argentinske empanadas, de er der også, men sammen med en stor portion andre lokale retter. Bogen indeholder både for-, hoved-, efterretter og bagværk, så der er mulighed for at sammensætte en hel sydamerikansk menu.

De retter, der er afbilledet ved fotos, er taget af Leonardi Liberman. Og de meget fine illustrationer er malet af den argentinske maler Nicolás Rubió. Men det skal alligevel siges, at en kogebog aldrig er helt det samme, når alle retterne ikke er afbilledet, så det er et lille minus ved en ellers spændende og anderledes kogebog.

Den medfølgende cd indeholder 16 populære latinamerikanske sange, så der er en god basis for den rigtige stemning i køkkenet, et rigtig godt påhit, der er med til at fuldende den kulturelle oplevelse.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Ana Piazzetta: Latinamerika - smag og behag
Sider: 252
Forlag: Skjødt
ISBN: 978-87-92064011