Flere nyheder

 
Litteratur
Rovfuglene i Danmark

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Rovfuglene i Danmark
Ons. 2. jan. 2008



En fascinerende bog med storslåede billeder af de rovfugle, man har en chance for at se i Danmark. Hvad enten de er på jagt, på rede, i glid gennem luften eller sidder i en trætop. Tekst og billeder giver til sammen en glimrende indføring i rovfuglenes verden. For lægmand, men også for den lidt mere vidende vil der være noget at hente.

Rovfuglene i Danmark baserer sig i form og idé på Benny Génsbøls Rovfuglene i Europa, Nordafrika & Mellemøsten, men stiller skarpt på de 22 arter, man kan støde på i Danmark. Enten fordi de regelmæssigt gæster vort land, eller fordi de slår sig ned for at yngle. Bogen kommer godt rundt med oplysninger om det "tekniske" udstyr såsom næb, klør og halefjer, og vi får desuden detaljerede oplysninger om fuglenes tilpasningsevne, trækruter og fødevaner. Hovedparten af bogen udgøres af afsnittene, der omhandler de 22 arter hver for sig.

Man kender mange af navnene - spurvehøg, duehøg, hvepsevåge, kongeørn og glente - men har sjældent set dem så tæt på og i så forskelligartede situationer. De smukke billeder er med til at vise, hvor utroligt varieret rovfugle kan se ud og opføre sig. Teksten rummer ud over det mere sædvanlige fuglebogsstof også afsnit om samspillet mellem mennesker og fugle. Og så er der interessante evolutionistiske forklaringer på, f.eks. hvorfor gribbene ikke har fjer på hovedet, eller hvad falkene bruger en tand i overmunden til.

Bjarne Bertel skriver i forordet, at målet med bogen har været "overskuelig faglighed" frem for "en videnskabelig, fuldt uddybende afhandling". Dette mål må han og medforfatteren, Benny Génsbøl, siges at have levet op til. Bogen kan bestemt læses af ikke-fagfolk. Den fagterminologi, der forekommer, er ikke vanskelig, højst pudsig, som når der står, at et relativt kort næb "erkendes" hos falke og høge. Alt i alt altså ikke en bog for eksperten i felten, men en bog at lære og fascineres af derhjemme.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Bjarne Bertel og Benny Génsbøl: Rovfuglene i Danmark
Sider: 160
Forlag: Gyldendal
ISBN: 978-87-02-05741-6