Flere nyheder

 
Litteratur
Forskellighedens pædagogik

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Forskellighedens pædagogik
Tor. 17. jan. 2008

Forskellighedens pædagogik er en del af en udgivelsesrække, der behandler aktuelle pædagogiske problemstillinger. Bogen henvender sig især til studerende og lærere i de pædagogiske uddannelser - eller andre, der interesserer sig for pædagogisk-didaktisk teori.




Udgangspunktet i bogen er en alternativ pædagogisk vinkel, hvor undervisning baseres på at "gå den anden i møde med åben hånd og åbent sind" frem for at søge fuldstændig kontrol i form af disciplinering og bedømmelse.

I bogen beskriver forfatteren problemet i at opfatte uddannelse som socialisering, idet konsekvenserne herved er, at individets rolle i uddannelsen reduceres til indordning, underordning og tilpasning og derved passiverer eleven. Han påpeger, at enhver vil opfatte undervisning forskelligt og lære forskelligt, fordi den enkeltes indlæring og forståelse også er baseret på tidligere erfaringer for hvert individ.

I bogen giver forfatteren et alternativt svar på, hvad uddannelse og undervisning kan være, et svar, der tager udgangspunkt i mødet med en, der ikke er den samme som en selv - i forskellighedens pædagogik. Forfatteren referer til en række af det 20. århundredes især franske og amerikanske filosoffer som udgangspunkt for hans argumentering og diskussion af emnet.

Et vist kendskab til pædagogiske teorier vil være en fordel ved læsningen. Bogen er skrevet med et filosofisk og teoretisk sigte, som gør, at mange nok vil finde den lidt tung at læse, med mindre man på forhånd har kendskab til og interesse for de diskussioner og teorier, der ligger til grund for den.

Jeg har ikke det samme teoretiske grundlag som bogens målgruppe, og derfor mener jeg egentlig ikke at jeg kan vurdere dens relevans eller nytænkning i den pædagogiske diskussion som den tager del i. De 4 stjerner er derfor baseret på, at bogen generelt er velformuleret og har gode kildeangivelser, samt at den med indledninger og synopser gør sit bedste for at sikre læserens forståelse af emnet.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Forfatter: Carl Anders Säfström
Titel: Forskellighedens pædagogik - Nye veje i pædagogisk teori
Forlag: KLIM
Sider: 94
ISBN: 978-87-7955-460-3