Flere nyheder

 
Litteratur
Naturen i Danmark

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Naturen i Danmark
Ons. 9. jan. 2008



Lidt forsinket kommer her bindet om Det Åbne Land - men det har været ventetiden værd. En enestående samling af oplysninger, beskrivelser og illustrationer af Danmarks åbne land; om de åbne landskabstyper, deres plante- og dyreliv samt dynamik. En klar anbefaling for enhver, der har interesse i natur!

Naturen i Danmark er et nyt værk i fem bind, der beskriver Danmarks biologiske, geologiske og landskabsmæssige grundlag, beskrevet af landets førende forskere. Første bind om Havet, blev efterfulgt af bind 2, Geologien begge fra 2006. Her følger så lidt forsinket det 3. bind Det åbne land, og serien afsluttes med Skovene og De ferske vande i løbet af et års tid.

Denne bog er som de andre skrevet af nogle af Danmarks fremmeste forskere indenfor biologien og økologien i de åbne landskabstyper. I 16 kapitler gennemgås det åbne lands kulturhistorie, de forskellige naturtyper i det åbne land, planterne, dyrene og det åbne landskabs mønstre og udvikling. Det er værkets største bind, men det omfatter også en lang række naturtyper.

Det åbne land er iflg. bogens definition de dele af landet, der ikke er dækket af sammenhængende skov, og hvor vandet ikke er dybere end gummistøvlerne rækker. Det dækker naturtyper som heder, enge, moser, kyster, græslandet, det dyrkede land, og som en nyere indføjelse - bylandskabet. Indledningen om det åbne lands kulturhistorie handler om menneskets udnyttelse af landskabet, helt fra Danmark som et skovland, men med vægt på de sidste 500 år.

I gennemgangen af de forskellige naturtyper, som er absolut den største del af bogen, gennemgås deres karakteristika, deres oprindelse, levevilkårene, plante- og dyresamfund samt deres tilpasning, og som afrunding nogle typiske eksempler på lokaliteter. For nogle af naturtyperne er der lagt vægt på deres udvikling/dynamik, samt de trusler de står overfor, og de naturplejemuligheder, der er. Specielt spændende er afsnittet om 'Naturen i bylandskabet', der går ud over den traditionelle opremsning og klassiske beskrivelse af naturtyper. I andre bøger om naturen og naturtyper er bylandskabet skilt ud, men det er første gang jeg har set en så samlet og uddybende beskrivelse. Vidste I f.eks. at 23 % af den danske fuglefauna og 10 % af den danske vilde flora kan findes på Vesterbro?!

De sidste kapitler om det åbne landskabs overordnede mønstre er på illustrativ måde med til at vise variationerne i tid og rum, og forklare nogle af tendenserne. Der er, som i de tidligere bind, til slut fokus på menneskets brug af det åbne land og dets fremtid. Her råbes der vagt i gevær og tales for bevarelse af den diversitet der er tilbage, samt øget naturpleje, naturgenopretning og overvågning.

Med alle de mange forklarende og vise ord følger en omfattende mængde illustrationer. Og bare det at studere de mange bokse og billeder er en oplevelse i sig selv. Endnu en gang en kæmpe anbefaling herfra til alle, der har brug for en hånd- og opslagsbog eller en grundlæggende viden indenfor den danske natur, som lystlæsning for alle interesserede i emnet, for ansatte indenfor området og for alle dem, der bare kan nyde en virkelig velskrevet og dybdegående fagbog med nogle fantastiske illustrationer. Den pynter absolut på hylden, hvor den ikke bare skal stå og samle støv.

Peter Vestergaard (red.) m.fl.: Naturen i Danmark - Det Åbne Landskab
Forlag: Gyldendal
Sider: 670
ISBN: 978-87-02-030280