Flere nyheder

 
Litteratur
En alt andet end proper tilstand

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
En alt andet end proper tilstand
Fre. 29. feb. 2008

"En alt andet end proper tilstand" er blændende godt skrevet. Bogen består af 21 fortællinger og 21 gange skaber Harald Voetmann en helt original stemning. Et suverænt bidrag til dansk litteratur. Unikt og alligevel med referencer til så forskellige kunstnere som Inger Christensen, Italo Calvino, Peter Seeberg, Jon Fosse og Storm P.

Man sidder med en fornemmelse af, at forfatteren kunne skrive om og puste liv i, hvad det skulle være. At han kunne krænge det danske sprog rundt om næsten hvad som helst og få noget godt ud af det. "Hvalp-væk-fra-tæve-forsøget" er en slags erindringsnovelle, der kredser om visse nødvendige forudsætninger for, at der kan blive kunst. Det lyder som meta-meta og er det også til dels, bare ikke på en irriterende villet facon, men snarere humoristisk og tankevækkende. "Før det bliver lyst", som følger lige efter, er fortalt i et helt andet toneleje. Den er skrevet over en gentagelsesskabelon, der kunne minde om et digt af Inger Christensen eller en roman af nordmanden Jon Fosse, men som bliver mere morsom og absurd og derfor også minder om Storm P's Åkirkeby.

Fælles for mange af teksterne er, at de handler om krop. Det, der vokser på kroppen, som negle, hår og vorter, og det, som kroppen vokser sammen med, f.eks. en bunke af andre kroppe eller hele samfundet lavet om til fars. Det handler om kroppe i forvandling, hvad enten de er i færd med at rådne, blive udtværet eller gå i opløsning. Voetmann har en foruroligende evne til at fremmane kluntede, grumsede, uformelige, men også ind i mellem smukke aspekter ved menneskers kroppe på deres vej imod døden, som i øvrigt ikke udgør en slutning.

Skulle et andet fællestræk nævnes, må det blive bevidsthed. I "Efter hængningen" fortsætter en død mand med at være bevidst om sig selv og sine omgivelser. Et andet sted lykkes det en mand at blive ubevidst om det nøjagtige sted for en grænsedragning mellem hans egen ryg og den klippe, han er lænket til. Overordnet vidner flere af teksterne om en fortællers bevidsthed om læseren og om, hvad det vil sige at fortælle. Endelig er der en enkelt tekst, der angiveligt ikke er skrevet af Harald Voetmann selv, men derimod fundet på en internetside. Denne tekst er underligt skræmmende, måske fordi den virker aldeles ubevidst om selve formidlingen af sit indhold, der i lighed med de fleste andre fortællinger også rummer elementer af krop og kropsvæske. Som en kontrast til de øvrige historier bliver den overrumplende effektfuld og mindst lige så ægte og mærkelig.

Det er næsten befriende at læse dansk, som Harald Voetmann skriver det. Og det kan anbefales at stifte bekendtskab med hans forestillingsverden. Her møder man en litteratur, der legende og ubesværet dirker verden og kunsten op på ny.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Harald Voetmann: En alt andet end proper tilstand
Forlag: Gyldendal
Sideantal: 208
ISBN: 9788702065053