Flere nyheder

 
Litteratur
Bogen om Horton og Støvfolket

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Bogen om Horton og Støvfolket
Søn. 23. mar. 2008

Dr. Seuss eventyrlige børne- og voksenhistorie om det mikroskopiske støvfolk som Elefanten Horton med stort besvær må forsøge at redde, er nu oversat til dansk i en fin udgave. Dels er historien sjov og interessant og dels følger med versene om elefantens færd fine illustrationer, der binder tekst og fantasi frydefuldt sammen.

Ikke at nærværende ungkarl ikke elsker en god historie, men uden børn må en kvinde, der ved noget, spørges til råds. Med to små børn bør hun vide noget. Lad os bare kalde hende Ane. Og Ane er som forventet ovenud begejstret for Dr. Seuss forunderlige historie. Ikke alene dog. Børnene er også henrykte. Og de er heller ikke alene. Jeg er selv ellevild med historien om den store godmodige elefant Horton, der vover alt for at komme støvfolket til hjælp.

Støvfolket lever på et lille fnug. Fra fnugget hører Horton en dag med sine store ører, midt i en badetur med snabelsprøjt og hyggelighed, en lyd. Horton ser støvfolket for sig og bekymres straks af de små personers skæbne. Han må beskytte fnugget. For de store skal hjælpe de små, og ligemeget hvor lille en person er, så er det dog en person. Men jungletrommerne begynder straks at buldre. Horton bliver gjort til grin af både kænguro-mor og spidsballe-brødrene, fordi de ikke tror på det talende fnug. Da hele balladen menes at skade flertallet af dyrene i junglen, så snupper spidsballe-brødrene fnugget, og løber fra Horton. Og se, så må Horton gå så gruelig meget igennem for at prøve på komme støvfolket til hjælp.

Da amerikaneren Dr. Seuss i 1954 skrev sin historie om støvfolket og den behjælpelige elefant Horton var tiden præget af uro og intolerance. Eksempelvis overfor kommunister. Det er derfor ikke svært at læse en historisk allegori over frygten for anderledes tænkende ud af dette værk, der med sin enkle stil og streg begejstrer børn og med sin rammende allegori tilmed giver de voksne, der læser historien for børnene, en lille en til hjernen. Og så er budskabet jo under alle omstændigheder skåret ud i pap overfor børnene. De store skal hjælpe de små, og man må ikke være intolerant overfor folk, der er anderledes - ligemeget hvor små de måtte være. Og, at det nogle gange er indsatsen fra den mindste, der afgør en sags udfald. Klare, enkle og eviggyldige - men desværre stadig relevante - sandheder. Måske så indlysende at de netop derfor ofte glemmes enten belejligt med vilje eller af ren og skær mangel på omtanke.

Vurderingen af denne bog er klar. Der er tale om en historie som alle gode mennesker bør lade indgå i deres børns opdragelse. Ikke i en belærende forstand, men mere som en fornøjelig omgang aften- eller godnatlæsning, der samtidig med at den underholder og rører ved følelserne i både store og små, indeholder en opbyggelighed omkring et menneskesyn, der er grundlæggende godt. Dette indeholder Horton og støvfolket uden hverken at være skjult anmassende eller kvalmt moralsk. Bogen gør det blot med sin gode historie, sin stemningsfulde streg og sit eviggyldige budskab om at holde sindet åbent og hjælpe hvor man kan.

Du kan læse mere om udgivelsen på Forlaget Vandkunstens hjemmeside.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Theodor Seuss Geisel: Horton og Støvfolket Hvem
Forlag: Forlaget Vandkunsten
Sider: 70
ISBN 978-87-7695-051-4