Flere nyheder

 
Litteratur
Børns psykiske evner

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Børns psykiske evner
Ons. 7. maj 2008

Sylvia Brownes bog "Børns psykiske evner" er svær at fordøje, med mindre man er vant til at anskue verden ud fra en meget spirituel vinkel. Har man i sit sind bare så meget som en vag reminiscens af en fordom over for skråsikre, fundamentalistiske forklaringer på det "uforklarlige", bliver man næppe fan af Brownes tankegang.



Ud over at være forfatter til utallige bøger om spirituelle emner arbejder Sylvia Browne som medium og clairvoyant. I USA er hun bl.a. kendt fra tv-shows, hvor hun er leveringsdygtig i bramfrie profetier om alt muligt. Vitterligt. Trækker Bush soldaterne hjem fra Irak i år? Er den 12-årige dreng, som blev kidnappet i Californien i sidste uge, endnu i live? I bogen Børns psykiske evner stiller hun skarpt på børns særlige adgang til at sanse ting, som (de fleste) voksne ikke kan se eller høre. Bogen er bl.a. tænkt som en hjælp til forældre, der ikke ved, hvad de skal stille op, når deres børn pludselig siger, at de har været i kontakt med denne eller hin afdøde slægtning.

Børns psykiske evner kan føles som én lang opstablen af "beviser". Forfatteren beviser vores udødelighed. Hun beviser, at det være rigtigt, at vi alle har vores egentlige hjem "på den anden side". Bevismaterialet består bl.a. i en lang række e-mails, som Browne har fået fra folk, hvis børn uforklarligt har vidst ting, de absolut ikke kunne vide. Altså med mindre de, som Browne gør det klart, er i stand til at snakke med sjæle. Beviserne bliver lynhurtigt trættende. De er alle skåret over samme læst: barn-ved-noget-hvorpå-fornuftig-dennesidig-forklaring-ikke-gives-ergo-har-barn-haft-psykisk-kontakt-med-sjæl. Alle til hobe har det formål at udrydde enhver tvivl. For selvfølgelig ved Browne, at mange må stille sig skeptisk an.

Man må lade Sylvia Browne, at hun ikke er karrig med detaljerne. Her kommer nogle af dem: Når evige sjæle besøger jorden, færdes de 1 meter oppe i luften, hvor deres dimension så at sige begynder. Vi kan ikke se dem, de lever i en anden dimension, der er udstyret med en anden vibrationsfrekvens (???). I den anden dimension taler vi alle aramæisk (ligesom Jesus) og skriver kontrakter på dette sprog, som udstikker vores livsbane ned til mindste nøjagtighed - valg af forældre, søskende, antal plomber i tænderne etc. Browne selv er nu igang med sin 52. inkarnation. Hendes åndelige vejleder, Francine, har kun orket at tage én tur hernede på jorden, det var i 1500-tallet, hvor hun blev offer for et spansk spyd i Columbia. Endnu en detalje: vi er 30 år gamle på den anden side. Alle sammen. Altid. Hér er der ikke brug for noget bevis: "Vi er 30 år gamle på den anden side, fordi vi er. Det er tilsyneladende ikke mere kompliceret end som så." Facts er facts.

Det er vigtigt at fremhæve, at der ikke er tale om en religion. Dét, Sylvia Browne deler med sine læsere, er viden og ikke tro. Forfatteren har med sine mange inkarnationer opnået en særlig privilegeret viden. Hun formulerer sig i et naturvidenskabeligt sprog. Der ligger 70 års research bag hendes resultater. Eksistensen af "den anden side" er logisk, evident og verificerbar. Hvordan kan børn ellers vide, hvad de ved? Tja. Man kan ikke undgå at tænke, at det hele alligevel handler om tro. Er denne tilstrækkelig stærk, skal man nok kunne få ting til at passe. Er man tilbøjelig til at tro, at det vimser rundt med sjæle 1 meter over gulvhøjde, og at alle ville kunne se og tale med dem, blot de slækkede lidt på fordommene, ja så er Sylvia Browne jo bare vand på møllen. Hvis ikke, så sidder man med en enormt monoton omgang ikke særlig velskrevet spirituel radikalisme. Bogen prøver ikke at gå i dialog. Det er en bibel, som ikke kan tolkes. I bedste fald vil de uindviede kunne bruge den som en udfordring til deres eget verdensbillede og spørge sig selv, hvorfor de tror, at de ved, hvad de ved.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

Sylvia Browne: Børns psykiske evner

Forlag: Borgen

Sideantal: 242

ISBN: 9788721030711